Siemię lniane - sprawdzamy na co pomaga i jak stosować

 

Siemię lniane to małe nasiona, które niejednego człowieka mogą zaskoczyć swoimi ogromnymi, prozdrowotnymi możliwościami. Produkt ten cały czas zyskuje na popularności.

Len jest rośliną pochodzącą z Bliskiego Wschodu. Znany jest od tysięcy lat, ponieważ to właśnie z lnu tworzy się znane do dzisiaj włókna. Niedocenioną skarbnicą są również jego nasiona, które wykorzystuje się do produkcji oleju lub spożywa na surowo. Cena siemienia lnianego, zależnie od pochodzenia, wynosi około 7 złotych za kilogram.

 

Siemię lniane – właściwości

Te wyjątkowe nasiona są wielką skarbnicą wielu dobrych dla zdrowia substancji. Mowa tutaj między innymi o błonniku, lignanach, kwasach tłuszczowych. Posiadają także dużą zawartość witaminy E oraz B6. W siemieniu lnianym obecne są również takie minerały, jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk! Warto wiedzieć, że jedna łyżeczka nasion zawiera około 10 procent dziennego zapotrzebowania na błonnik! Jego obecność powoduje dłuższe uczucie sytości po posiłku. Mało tego, redukuje również poziom cholesterolu we krwi, dlatego zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę. Nasiona lnu są również świetnym produktem wspomagającym odchudzanie.

Siemię lniane świetnie pomaga na zaparcia! Znane jest ze swoich właściwości regulujących układ pokarmowy. Co więcej, kiedy połączy się je z wodą, nabiera objętości i pokrywa się śluzem, który osłania błony śluzowe. Nasiona te są nieocenioną pomocą w przypadku owrzodzenia żołądka, refluksu i stanów zapalnych śluzówki.

Nasiona lnu są również dobrym specyfikiem na włosy. Przyjmując siemię lniane jako pokarm można sprawić, że przyspieszony zostanie proces rośnięcia włosów. Warto jednak wiedzieć, że z nasion można również zrobić maseczkę na włosy. Jak ją wykonać? Kilka łyżeczek siemienia lnianego gotuj na małym ogniu do momentu, aż zobaczysz wydzielający się z nich żel. Oddziel go od nasion, a następnie nałóż na świeżo umyte włosy.

Zawarte w nasionach lnu nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na atrakcyjny wygląd włosów, ale zadbają również o dobrą kondycję skóry! Stosując siemię lniane skóra będzie mniej sucha i napięta, stanie się za to bardziej nawilżona. Co więcej, okłady na twarz z tych nasion są dobrym rozwiązaniem w przypadku trądziku.

 

Siemię lniane, a leki

Trzeba wiedzieć, że błonnik zawarty w siemieniu lnianym zmniejsza wchłanianie leków przez organizm, ponieważ dany specyfik przede wszystkim szybko zostanie wydalony z ciała. Wiele różnych leków wchodzi w interakcję z błonnikiem, mowa tutaj między innymi o antydepresantach, czy tez lekach nasercowych. Czasami jednoczesne przyjmowanie leków na serce i posiłków bogatych w błonnik może być przyczyną nawet udarów mózgu!

Jeżeli jesteś podczas kuracji wspominanymi wcześniej lekami, zażywaj je około dwie godziny po przyjęciu przez organizm posiłku bogatego w błonnik. Żeby się upewnić, skonsultuj z lekarzem, czy nie występują przeciwwskazania związane z  łączeniem Twoich leków z siemieniem lnianym.

 

Jak spożywać siemię lniane?

Istnieją różnorodne przepisy, jednak najpopularniejszym rodzajem spożywania nasion lnu jest kisiel! Jest on skuteczną bronią w walce z biegunką. Przepis jest bardzo prosty. Należy zalać 3 łyżki siemienia lnianego szklanką ciepłej wody i odstawić do wystudzenia na około godzinę. Następnie trzeba odcedzić kisiel od nasion et voila – gotowe! Oczywiście nie trzeba zawsze odcedzać nasion.

Dodając do takiego kisielu odrobinę miodu, stworzysz substancję, która dobrze się sprawdzi w przypadku chorób dróg oddechowych. Trzeba również pamiętać, że siemię lniane odwadnia, dlatego spożywając jego większe ilości warto pić dużo wody.

Siemię lniane można spożywać także na surowo, dodając je do napoju. Wcześniej jednak należy zmielić nasiona w młynku do kawy. Otrzymany proszek wystarczy dodać do koktajlu owocowego lub warzywnego. Dodatkowe witaminy i inne składniki odżywcze sprawią, że po takiej dawce energii organizm będzie odpowiednio nasycony.