Śliwki w czekoladzie

Śliwki w czekoladzie

2

Składniki

 
  • 200g orzechów laskowych
  • 3 łyżki kakao + kakao do obtaczania
  • 250g miękkich śliwek
  • sok z 1,5 cytryny
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • wiórki kokosowe do obtaczania
 

Przygotowanie

 
  1. Orzechy podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż delikatnie zbrązowieją i skórka zacznie odstawać. Po wystudzeniu obieramy ze skórki i rozdrabniamy w kruszarce.
  2. Dodajemy kakao, sok z cytryny, skórkę z 1 cytryny i śliwki blendujemy na w miarę gładką masę. 
  3. Przygotowujemy posypkę. Na jeden talerzyk wsypujemy 1-2 łyżki kakao, na drugi 1-2 łyżki wiórków kokosowych wymieszanych ze skórką cytryny.
  4. Z powstałej masy formujemy kulki, połowę obtaczamy w kakao, drugą połowę w wiórkach i skórce cytrynowej.
  5. Przechowujemy w lodówce.