"Smakoterapia. Żyj i jedz zdrowo. Odporność na talerzu." Iwona Zasuwa

"Smakoterapia. Żyj i jedz zdrowo. Odporność na talerzu." Iwona Zasuwa

2

JAK BYĆ ZDROWYM W DZISIEJSZYM NIEZDROWYM ŚWIECIE? JAK WZIĄĆ ODPOWIEDZIALNOŚĆ za swoje zdrowie? JAK BYĆ PROodpornościowym, zamiast ANTYwirusowym i po co?

Jak współpracować z mikrobiomem ludzkim?

Dlaczego chorujemy?

Co jeść i od czego zależy wybór pożywienia?

Jak odnaleźć się w gąszczu modnych, wykluczających się wzajemnie, zaleceń dietetycznych?

To pytania, na które nie ma jednej odpowiedzi, jednego sprawdzonego sposobu, tak jak nie ma jednej odpowiedniej dla każdego zdrowej diety. Są one fantastyczną okazją na powrót do dyskursu o zapomnianej przez nas w życiu codziennym PROFILAKTYCE chorób.

Pomocna okazuje się wiedza zaczerpnięta z TCM, medycyny Wschodu, w której życie i zdrowie człowieka, jak i cała natura, podlegają konkretnym cyklom, których znajomość może stać się kluczem do harmonii i równowagi. Leczy daną osobę, nie jednostkę chorobową, zapobiega chorobom poprzez propagowanie działań profilaktycznych, traktuje człowieka jako istotę kompletną w jedności ciała, duszy i umysłu. Wiedza teoretyczna i praktyczna jest zatem kluczem do zdrowia.

W książce znajdziesz garść podpowiedzi teoretycznych oraz praktycznych i kulinarnych wraz z przepisami kulinarnymi, które pozwolą tę wiedzę wcielić w życie.