Smażone ryżowe kuleczki z serem

Smażone ryżowe kuleczki z serem

2

Przepis pochodzi od Cristiny Catese, autorki książki „Italia. Amore mio".

Przygotowanie: 60 min

Odpoczynek: 60 min

Gotowanie: 20 min

Poziom: średnio trudny

Składniki na 15 sztuk:

  • 250 g ryżu arborio
  • 170 g wołowiny mielonej
  • 80 g wątróbek z kurczaka
  • 50 g suszonych borowików
  • 1 mała biała cebula
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 1 l wywaru mięsnego
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 80 g tartego sera Parmigiano Reggiano
  • 80 g masła (50 g + 30 g na koniec do mieszania)
  • 2 jajka M
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

Nadzienie:

  • 250 g mozzarelli

Dodatkowo:

Przygotowanie:

Grzyby moczymy w ciepłej wodzie. Wątróbki drobno siekamy. Na głębokiej patelni rozpuszczamy 50 g masła, dodajemy oliwę i smażymy posiekaną cebulę oraz mięso mielone, aż lekko się zarumienią. Następnie dodajemy wątróbki i odsączone oraz pokrojone grzyby. Podsmażamy ok. 5 minut. Wlewamy wino, zwiększamy temperaturę, by odparować alkohol. Następnie dodajemy passatę pomidorową i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy ok. 20 minut aż sos zgęstnieje. Dodajemy ryż i mieszamy. W zależności od potrzeb wlewamy wywar mięsny. Ryż gotujemy, aż będzie miękki i zwarty. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, tarty ser Parmigiano Reggiano i dokładnie mieszamy. Wbijamy dwa jajka. Mieszamy do połączenia się składników. Przekładamy całość na dużą blachę i delikatnie rozprowadzamy. Owijamy folią spożywczą, by dotykała powierzchni ryżu, dzięki czemu ryż nie wyschnie. Pozostawiamy do wystygnięcia. Nadzienie Mozzarellę kroimy na kawałki i osuszamy ręcznikiem papierowym. Gdy ryż wystygnie, formujemy kulki dłońmi, nadając im owalny kształt. Do każdego z nich wkładamy kawałek mozzarelli i dokładnie zamykamy. W taki sposób formujemy wszystkie kulki. Następnie obtaczamy je ze wszystkich stron w roztrzepanym jajku i bułce tartej. W garnku rozgrzewamy olej do temperatury 170-180 stopni i smażymy, aż się zarumienią. Podczas smażenia muszą pływać w dużej ilości oleju. Warto korzystać z garnka o małej średnicy, dzięki czemu zużyjemy mniej oleju. Wyjmujemy je na ręcznik papierowy i osuszamy z nadmiaru tłuszczu.