Soczewica zielona czy czerwona - jaką wybrać? Rodzaje, kalorie i wartości odżywcze

Soczewica zielona czy czerwona - jaką wybrać? Rodzaje, kalorie i wartości odżywcze

2

Soczewica ostatnimi czasy robi furorę w polskich kuchniach, jednak nadal nie brakuje osób, które nie do końca rozumieją różnice pomiędzy poszczególnymi jej rodzajami. Największą popularnością cieszy się soczewica zielona i soczewica czerwona. Czym się różnią i dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

Soczewica ostatnimi czasy robi furorę w polskich kuchniach, jednak nadal nie brakuje osób, które nie do końca rozumieją różnice pomiędzy poszczególnymi jej rodzajami. Największą popularnością cieszy się soczewica zielona i soczewica czerwona. Czym się różnią i dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

Opisywana roślina to jadalny gatunek należący do rodziny bobowatych. Była uprawiana ponad dziesięć tysiącleci temu. Wykopaliska w Iraku potwierdziły, że najstarsze nasiona pochodzą z ok. 9100 roku p.n.e.! Była podstawowym składnikiem żywieniowym w starożytnej Grecji i Rzymie. Wspominano o niej też w Biblii. Obecnie dostępna w sklepach jest soczewica czarna, czerwona, zielona, brązowa, żółta, koralowa, pomarańczowa.

Zarówno soczewica czerwona, jak i zielona jest bardzo popularna wśród osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, ponieważ w jej składzie znajdują się spore ilości białka, pozwalające nadrobić te zawarte w mięsie. Roślina ta jest niesamowicie doceniana również przez ludzi na diecie odchudzającej. Cechuje się lekkostrawnością, jednak nadal posiada w swoim składzie sporo błonnika, który daje żołądkowi uczucie wypełnienia, czyli zapobiega ewentualnemu podjadaniu.

Soczewica – właściwości i wartości odżywcze

Poszczególne rodzaje soczewicy posiadają tak naprawdę dosyć zbliżone do siebie wartości odżywcze. Kalorie oscylują w okolicach 110-120 kcal na sto gramów, białko to około 10 g. Wspomniany wcześniej błonnik zawarty jest w 8 g(/100 g). Węglowodany stanowią 20% objętości, a tłuszcze 0,4%. Do tego soczewica posiada bardzo dużo witaminy C, B6, A, K, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego i ryboflawiny. Występują w niej też sole mineralne, wśród których góruje potas i fosfor. Skład soczewicy zawiera także wapń, żelazo, magnez, sód i cynk.

Soczewica zielona, tak jak i czerwona, może zapobiegać miażdżycy, nadciśnieniu i anemii. Wspomniany wcześniej potas sprawia, że człowiek spożywający soczewicę jest mniej narażony na nadciśnienie tętnicze, roślina wspiera także leczenie. Błonnik natomiast wpływa na obniżenie ilości cholesterolu! Z kolei niedokrwistość, czyli anemia, jest wynikiem niedoboru żelaza i kwasu foliowego. Tymczasem soczewica jest doskonałym ich źródłem, dzięki czemu zwiększa ilość hemoglobiny.

Roślina ta posiada również niski indeks glikemiczny. Co prawda, posiada aż 20 g węglowodanów na 100 g produktu, jednak zaledwie 2 gramy to cukry proste. Błonnik zawarty w soczewicy obniża także poziom glukozy we krwi, dlatego jest doskonałą propozycją dla cukrzyków.

Soczewica jest również polecana kobietom w ciąży, ponieważ powinny one spożywać sporo kwasu foliowego, którego niemałe ilości znajdują się w opisywanej roślinie. W stu gramach ugotowanej soczewicy znajduje się około połowa dziennego zapotrzebowania na tę substancję.

Soczewica czerwona i soczewica zielona – czym się różnią?

Soczewica zielona posiada delikatny smak. W przeciwieństwie do kilku innych rodzajów, nie rozpada się po ugotowaniu. Dzięki temu jest doskonałym składnikiem past kanapkowych, farszów, sałatek itd. Posiada indeks glikemiczny na poziomie IG=25, czyli najmniejszy spośród wszystkich rodzajów.

Soczewica czerwona natomiast cieszy się większą popularnością. Jest to w pełni zrozumiałe, ponieważ nie ma tutaj potrzeby wcześniejszego namaczania przed gotowaniem. Posiada bogaty smak i bardzo łatwo się rozgotowuje. Nie posiada łupinki. Indeks glikemiczny wynosi tutaj 30.

Soczewica nie dla wszystkich

Niestety, niektóre osoby nie powinny spożywać soczewicy. Unikać tej rośliny powinni ludzie posiadający problemy z układem trawiennym. Obecne w soczewicy oliosacharydy sprawiają, że powoduje ona wzdęcia i zwiększoną fermentację w jelitach.

Dodaj ją do swojej diety!

Chcesz schudnąć lub ograniczyć mięso? A może masz ochotę po prostu wprowadzić do swojej diety coś zdrowego? W takim razie postaw na soczewicę! W naszym sklepie znajdziesz ciekawe produkty w atrakcyjnych cenach, dlatego zapraszamy do zapoznania się z ofertą!