Soki ekologiczne - płynna dostawa cennych witamin do naszego organizmu

Soki ekologiczne - płynna dostawa cennych witamin do naszego organizmu

2

W warzywach i owocach tkwi ogromna moc. Gdy są jedzone regularnie, wpływa to na zdrowie, lepsze samopoczucie i więcej energii. Warzywa i owoce można spożywać na surowo i w formie koktajli czy soków. Voelkel dostarcza bardzo smaczne soki owocowe i warzywne wysokiej jakości.

Soki z warzyw to ważna pozycja w zdrowym sposobie odżywiania

Soki to dobry pomysł na wprowadzenie dużych ilości cennych warzyw do diety. Zawierają antyoksydanty, witaminy i minerały, czyli całe dobro, które trzeba dostarczać do organizmu dzień w dzień. Stałe pozycje w ofercie Voelke‘la to soki z owoców, warzyw liściastych i korzeniowych. Firma oferuje klasykę taką jak sok pomidorowy czy sok z kiszonej kapusty, ale także różne kombinacje, jak lekko pikantny sok z buraka z imbirem czy bardziej pikantne soki z mieszanych warzyw.

Zalety soku z buraka

Burak to bardzo cenne warzywo. Zawiera silne antyoksydanty, o których mówi głęboka wysycona czerwień tego warzywa. Dzięki nim oraz innym fitozwiązkom zwiększa się odporność organizmu i ochrona przed wolnymi rodnikami powodującymi stany zapalne. Sok z buraka zachowuje zalety warzywa, działa przeciwzapalnie i wpływa dobrze na działanie układu pokarmowego. Sok z buraka Voelkel jest bezpośrednio tłoczony, a o naturalną konserwację dba pulpa z wiśni acerola – owocu bardzo bogatego w witaminę C.

Soki z warzyw kiszonych

Voelkel oferuje sok z kiszonych buraków z przecierem z aceroli, sok z kiszonych buraków z imbirem i sok z kiszonych warzyw. Na wielowarzywny sok składają się sok z marchwi, sok z selera i sok z buraków zakwaszone sokiem z cytryny i wzbogacone przecierem z aceroli. Inna propozycja firmy Voekel na sok z kiszonych warzyw to fitness coctail o niskiej wartości energetycznej. Składa się z soku z pomidorów oraz soków z kiszonych: marchwi, buraka i selera. Bardzo ciekawym dodatkiem, sprawiającym, że taki sok ma zastosowanie w kuracji oczyszczającej, jest sok z pokrzywy, z mniszka lekarskiego i z karczochów. Całość zakwaszona jest octem jabłkowym. Wszystkie składniki pochodzą z gospodarstwa biodynamicznego Demeter.

Na czym polega uprawa biodynamiczna?

Wytyczne dla upraw i gospodarstw Demeter są bardzo szczegółowe i mają bardzo wiele aspektów. Gospodarstwa biodynamiczne muszą funkcjonować w obiegu zamkniętym, istnieć jako samodzielny byt na własnym utrzymaniu. Demeter koncentruje się na optymalnym rozwoju roślin zamiast ochrony roślin z zewnątrz – zwalczania chorób i szkodników. Nie są używane w ogóle syntetyczne środki zagrażające pszczołom. Aby użyźnić glebę przygotowuje się biodynamiczne preparaty z ziół, minerałów i nawozu krowiego.

W codziennej diecie wskazane jest wykorzystywanie zarówno soków owocowych jak i warzywnych, szczególnie nieklarowanych, typu przecierowego, zawierających cząstki miąższu. Soki są nie tylko źródłem wody niezbędnej do wszelkich procesów metabolicznych organizmu, lecz również wielu cennych składników odżywczych występujących naturalnie w owocach i warzywach.

Soki to bogactwo antyoksydantów

antyoksydantów – zwalczają wolne rodniki: witamina C , ß – karoten, polifenole;

• kwasów organicznych – to one nadają kwaśny smak, ale działają odkwaszająco na organizm;

błonnik pokarmowy mający właściwości usuwania zbędnych produktów przemiany materii, oczyszczania organizmu ze szkodliwych metali ciężkich i usprawniania perystaltyki jelit.

Jakie pić soki

Soki naturalne, niekonserwowane (tzw. jednodniowe) są niskokaloryczne, dlatego poleca się je osobom, które chcą zrzucić parę kilogramów. Sok naturalny to sok komórkowy uzyskany z tkanki owoców lub warzyw przez wyciśnięcie (tłoczenie), a następnie utrwalenie przez pasteryzację bez stosowania obróbki enzymatycznej i zabiegów klarowania.

W produkcji takich soków nie można stosować dodatku cukru, kwasów spożywczych ani innych dodatkowych substancji.

Soki z kiszonek

Warto również wprowadzić do swojego zdrowego programu odżywiania picie kwaszonych bio-soków. To soki uzyskane dzięki wykorzystaniu fermentacji mlekowej, w których proces kwaszenia chroni przed utratą witaminy C i prowitaminy A, a metabolizm bakterii fermentacyjnych hamuje rozwój bakterii patogennych.

Takie kwaszone soki można uzyskać z ogórków, buraków, kapusty, selera czy marchewki.

Voelkel od czego się zaczęło?

Historia firmy Voelkel wytwarzającej naturalne soki zaczęła się 100 lat temu od realizacji marzenia Margaret i Karla Voelkel’ów. Powstawała wtedy idea upraw biodynamicznych, którą byli zafascynowani. Osiedlili się w regionie na północy Niemiec do dzisiaj pozostającym z dala od konwencjonalnych upraw. Sposób życia i pracy w szacunku do człowieka i natury dał fundament idei firmy Voelkel przestrzeganej do dzisiaj – naturalna produkcja soków.

Asortyment Voelkel

Założyciele firmy od początku traktowali swoją pracę jako przyczynienie się do ogólnego dobra – natury i zdrowia człowieka. Dlatego nie stosowali chemicznych nawozów ani środków ochrony roślin. Na początku wyciskano świeże soki z jabłek, gruszek i owoców miękkich. Później zaczęto przetwarzać w naturalne soki również warzywa. Od początku lat 80. XX wieku Voelkel wprowadził ofertę soków ekologicznych i w jakości Demeter – z upraw biodynamicznych.