Sole – ich rodzaje i zastosowania nie tylko w kuchni

Sole – ich rodzaje i zastosowania nie tylko w kuchni

2

Sól co prawda nie jest uważana za zdrową przyprawę oraz dodatek kulinarny, jednak w niewielkich ilościach przyda się w każdym organizmie. Z racji tego nie można jej całkowicie wyeliminować ze swojej diety, ponieważ zainteresowani narażą się wtedy na spore problemy z funkcjonowaniem niektórych narządów i układów.


Sól co prawda nie jest uważana za zdrową przyprawę oraz dodatek kulinarny, jednak w niewielkich ilościach przyda się w każdym organizmie. Z racji tego nie można jej całkowicie wyeliminować ze swojej diety, ponieważ zainteresowani narażą się wtedy na spore problemy z funkcjonowaniem niektórych narządów i układów.

Sól jest podstawowym składnikiem sodu, który powinien być dostarczany do ludzkiego organizmu w rozsądnych ilościach. Może zawierać w sobie również śladowe związku jodu. Główną funkcją soli jest odpowiadanie za niezachwianą gospodarkę wodną. Ponadto ma pozytywny wpływ na regulowanie ciśnienia osmotycznego krwi. Dzięki temu do działania pobudzają się komórki nerwowe oraz mięśniowe.

Sól a dzienne limity spożycia

Niektóre osoby uważają, iż sól powinno się całkowicie wyeliminować ze swojej diety, jednak nie jest to prawda, ponieważ odrobina sodu potrzebna jest praktycznie każdemu. Trzeba mieć jednak świadomość tego, że sól znajduje się praktycznie we wszystkich produktach gotowych, które spożywa się na co dzień, dlatego tej przyprawy nie powinno się dodawać do własnych dań w zbyt dużych ilościach, bo można sobie zaszkodzić. Dzienna norma spożycia soli wśród osób dorosłych waha się w granicach 5-6 gram. Jeśli jednak spożywa się jej zbyt dużo, wtedy można narazić się na nadciśnienie tętnicze.

Sól - podstawowe rodzaje

Obecnie wyróżnia się zróżnicowane rodzaje soli, które można spotkać w swojej kuchni. Wśród nich znajdują się:

  • sól himalajska - występuje zwykle w kolorze jasnego różu, zawiera w sobie tlenek żelaza. Jeśli ktoś nie za bardzo wie, jaka sól jest najzdrowsza, to właśnie ta odmiana uważana jest za zdecydowanie najzdrowszą ze wszystkich rodzajów soli. Zawiera w sobie aż 84 minerały, które potrzebne są ludzkiemu organizmowi. Pomaga w redukowaniu nadmiernego cellulitu, korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, a ponadto redukuje wszelkie dolegliwości jelitowe. Na uwagę zasługuje również to, że łagodzi schorzenia skórne i pielęgnuję ludzką skórę, doprowadzając do jej skutecznej regeneracji,
  • sól czarna - zawiera w sobie śladowe ilości siarkowodoru. Świetnie sprawdza się zwłaszcza w przypadku dań, w których nie ma żadnego mięsa. Używana przede wszystkim w kuchni wegańskiej,
  • sól sodowo-potasowa - zawiera w sobie chlorek potasu oraz sodu. Jest gorzka, ma zdecydowanie inny smak niż tradycyjna sól biała. Wpływa pozytywnie na wzmocnienie kości, mięśni oraz stawów,
  • sól jodowana - wzbogacenie jodem sprawia, że zapobiega się wszelkim chorobom związanym z tarczycą. Chroni przed chorobami serca i nowotworami,
  • sól niejodowana - nie zaleca się do codziennego spożywania, ponieważ nie ma w niej jodu,
  • sól atlantycka - pozyskiwana poprzez odparowanie wody morskiej z Oceanu Atlantyckiego. Ma doskonałe właściwości, ponieważ poprawia smak wielu potraw.

Wszystkie te odmiany soli można zakupić w sklepie internetowym Organic24.pl Dostępna jest tam m.in. sól himalajska czarna Dary Natury, sól z oceanu Atlantyckiego BYODO, sól dietetyczna SALVITA czy też sól czarna Skarby Oceanu. Wszystkie produkty dostępne są w korzystnych cenach.

Jak widać najlepsza sól to ta w odmianie himalajskiej, która sprawdzi się w wielu kuchniach. Co najistotniejsze, sól może być wykorzystywana na wiele innych sposobów, o czym będzie można przeczytać w dalszej części artykułu.

W jaki jeszcze sposób można wykorzystać sól?

Każdy samodzielnie decyduje o tym, w jaki sposób wykorzystać sól we własnym domu. Można to zrobić w kilku różnych wersjach:

  • płukanie gardła, podczas różnego rodzaju infekcji bakteryjnych. Pełni rolę środka dezynfekującego oraz łagodzącego,
  • tworzenie peelingów do ciała, z których korzysta się m.in. podczas kąpieli lub też bezpośrednio po niej,
  • tworzenie okładów, które sprawdzają się po ukąszeniu różnych owadów,
  • wykonywanie inhalacji górnych dróg oddechowych, najlepsza forma terapii przy problemach z zatokami,
  • wykonywanie kąpieli leczniczych.

Sól ma różnorakie zastosowanie i nadaje się nie tylko jako przyprawa, ale też jako dodatek do wielu innych czynności. Pomaga zadbać o ludzkie zdrowie, zwłaszcza w przypadku problemów z drogami oddechowymi.