SPRING ROLLSY

SPRING ROLLSY

2

Spring Rollsy to potrawa, która przywędrowała do Europy z krajów Azji Południowo Wschodniej i nie bez powodu zagościła na stale w naszym menu. Jest to prosta w przygotowaniu, orzeźwiająca, przepyszna a jednocześnie bardzo zdrowa propozycja na przekąskę typu finger food. Możemy je spakować na lunch do pracy albo dzieciakom do szkoły. Rollsy genialnie sprawdzają się na wszelkiego rodzaju kolacjach oraz przyjęciach, oczywiście w towarzystwie lampki kombuchy! Spring rollsa możemy traktować jak pełnowartościową roślinną kanapkę, a kimchisław, czyli orientalna forma popularnej sałatki coleslaw, będzie doskonały zarówno jako surówka sama w sobie, jak i dodatek. Główną rolę gra tutaj kimchi, którego smak cudownie podbija świeża kolendra.

Poniżej dzielimy się przepisem. Przygotowanie dania wystarczy na cztery porcje i zajmie Wam około 30 minut.

SKŁADNIKI:

• papier ryżowy

• 1 kostka BIO tofu (200 g)

• 100 g kimchi tradycyjnego (lub delikatnego, jeśli tradycyjne jest za ostre)

• majonez naturalny KIMCHISŁAW

• 1 marchewka

• 1 mango

• 1 kalarepa

• ¼ małej główki czerwonej kapusty

Ponieważ warzywa mają różne wielkości, pamiętajmy, że dla walorów smakowych, najważniejsze jest zachowanie proporcji. Tutaj żadne z warzyw nie powinno ilościowo przeważać.

• 100 g kimchi tradycyjnego (lub delikatnego jeśli tradycyjne jest za ostre)

• 100g kimchi zielonego 

• 1 papryczka chili

• pęczek kolendry

• pół szklanki orzechów ziemnych niesolonych, wcześniej podprażonych

• ziarna sezamu

SOS DO KIMCHISŁAWA

• 4 łyżki sosu sojowego

• 6 łyżek wody

• 1 łyżka octu jabłkowego Zakwasowni

• 1 łyżeczka oleju sezamowego

• 3 łyżki cukru trzcinowego

• 1 łyżka shota z kimchi Zakwasowni

• sok z 1 limonki

• papryczka chili

Tofu zetrzeć na tarce i wrzucić na rozgrzaną patelnię, Dodać 100 g posiekanego kimchi oraz łyżkę sosu sojowego. Smażyć przez około 5 minut. KiMCHISŁAW Warzywa pokroić w cienkie paseczki, dodać posiekane kimchi tradycyjne oraz zielone, kolendrę, prażone orzechy i wymieszać w dużej misce. W osobnym naczyniu przygotować sos z podanych wyżej składników. Jedną połowę dodać do warzyw, a drugą zostawić jako sos do moczenia spring rollsów. Następnie namaczać kolejno arkusze papieru ryżowego przez około minutę. Na arkusz nałożyć tofu, sałatkę i odrobinę majonezu . Zwijać powoli, dokładając łyżką składniki. Gotowe spring rollsy posypujemy resztką orzechów ziemnych oraz świeżą kolendrą, podajemy z majonezem roślinnym, np. od Zakwasowni oraz wcześniej przygotowanym sosem. Jeśli kochacie kimchi, możecie również zblendować ulubione kimchi z majonezem naturalnym. Powstanie przepyszny kim chi-majo!