Stir fry z kimchi i warzywami
2
SKŁADNIKI:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 100 g tofu
- 4 pieczarki
- 5 cm białej części pora
- 2 marchewki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 150 g kimchi Old friends Vegan BIO mild lub spicy
- 400 g ugotowanego ryżu to ok. 150–200 g suchego
- mała garść fistaszków
- ew. szczypiorek, nori i prażona cebulka
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od przygotowania warzyw. Szalotkę siekamy w zapałkę, podobnie por i marchewkę, czosnek drobno kroimy. Pieczarki kroimy w plasterki. Na mocno rozgrzanej patelni na oleju smażymy osobno na złoty kolor tofu i pieczarki, następnie łączymy je, dodajemy szalotkę, a po chwili, marchew, por i czosnek, cały czas mieszamy, aż warzywa lekko zmiękną. Następnie dodajemy delikatnie przesiekane kimchi. Chwilę dusimy, dodajemy ryż i całość podgrzewamy. Danie doprawiamy sosem sojowym, papryczką chili i szczypiorkiem. Ryż podajemy posypany pieczonymi fistaszkami i prażoną cebulką.
Podobne artykuły