Świąteczne ciastka cynamonowe

Świąteczne ciastka cynamonowe

2

Przepis pochodzi z książki Joanny Matyjek "Sama słodycz".

Ten i inne przepisy znajdziecie w książce Joanny Matyjek "Sama słodycz". 

 

 

Składniki:

  • 120g masła
  • 120g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 150g mąki krupczatki
  • 110g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cynamonu

Przygotowanie:

Masło ucieram z cukrem pudrem, dodaję żółtka. Miksuję wszystko razem. Dodaję mąkę krupczatkę oraz mąkę ziemniaczaną i cynamon. Mieszam wszystkie składniki, a następnie przekładam je na stolnicę i podsypując delikatnie mąką, łączę w kulę. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinam kształty. Posiłkując się słomką, w ciasteczkach robię dziurki. Ciasteczka układam na papierze do pieczenia i piekę ok. 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po upieczeniu ciastka można ozdobić lukrem i perełkami.

Aby przygotować lukier, należy wymieszać ze sobą dużą ilość cukru pudru z małą ilością wody lub soku z cytryny. Cukru i wody dodaję tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencję.