Świąteczne ciastka cynamonowe
Przepis pochodzi z książki Joanny Matyjek "Sama słodycz".
Ten i inne przepisy znajdziecie w książce Joanny Matyjek "Sama słodycz".
Składniki:
- 120g masła
- 120g cukru pudru
- 2 żółtka
- 150g mąki krupczatki
- 110g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cynamonu
Przygotowanie:
Masło ucieram z cukrem pudrem, dodaję żółtka. Miksuję wszystko razem. Dodaję mąkę krupczatkę oraz mąkę ziemniaczaną i cynamon. Mieszam wszystkie składniki, a następnie przekładam je na stolnicę i podsypując delikatnie mąką, łączę w kulę. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinam kształty. Posiłkując się słomką, w ciasteczkach robię dziurki. Ciasteczka układam na papierze do pieczenia i piekę ok. 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po upieczeniu ciastka można ozdobić lukrem i perełkami.
Aby przygotować lukier, należy wymieszać ze sobą dużą ilość cukru pudru z małą ilością wody lub soku z cytryny. Cukru i wody dodaję tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencję.