Świąteczny kremowy torcik czekoladowy

 

  SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka (250ml) suszonych śliwek
  • pół szklanki (125ml) płatków owsianych
  • pół szklanki (125ml) pestek słonecznika
  • pół łyżeczki soli
  • 1 czubata łyżka oleju kokosowego
  • 2 puszki (po 400ml) kremu kokosowego
  • 2 tabliczki (po 100g) gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • kakao do posypania

  PRZYGOTOWANIE:

  1. Puszki z kremem kokosowym wstawić na noc do lodówki.
  2. Śliwki gotować przez kilka minut na parze, żeby zmiękły.
  3. Pestki słonecznika i płatki owsiane uprażyć na suchej patelni, aż się zarumienią.
  4. Śliwki, płatki i słonecznik umieścić w malakserze z ostrzem S, dodać olej kokosowy, sól i zblendować, aż powstanie plastyczna masa. W razie konieczności dodać do blendowania łyżkę wody.
  5. Masą przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem tortownicy (u mnie 21 cm) i wstawić do lodówki.
  6. Do garnuszka przełożyć gęste części kremu kokosowego z dwóch puszek.
  7. Dodać połamane na kostki czekolady, cynamon, imbir i podgrzewać powoli, mie- szając, aż czekolady się rozpuszczą i idealnie połączą z kremem.
  8. Masę wylać na przygotowany spód.
  9. Po przestygnięciu wstawić na noc do lodówki.
  10.  Przed podaniem posypać kakao

      

 

 

 

 Produkty polecane do tego  przepisu:

 

śliwki suszone bez pestek  mleko kokosowe     słonecznik łuskany 

* Przepis Idy Kulawik z bloga: veganbanda.pl