VAIANA

 

vaiana

 

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 1 szczypta chilli – opcjonalnie
  • 2 szczypty wędzonej papryki 
  • 1 łyżka szczypioru
  • 2 łyżki sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść szpinaku
  • 3 suszone pomidory
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 łyżka wody
  • ½ łyżeczki oleju rzepakowego

 

PRZYGOTOWANIE:

 Paprykę pokroić na cienkie plastry. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.

Gdy czosnek się zrumieni, dodać liście szpinaku, pokrojone suszone pomidory i łyżkę oleju ze słoika z suszonymi pomidorami. Smażyć przez 2-3 minuty, delikatnie mieszając.

Jajka roztrzepać w miseczce, dodać do nich sól, pieprz i wlać na patelnię. Przykryć patelnię i smażyć wszystko na małym ogniu. Gdy masa będzie częściowo ścięta, dodać na wierzch pokruszony ser feta i przykryć jeszcze na 1-2 minuty.

Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

 

* Przepis pochodzi z książki Agaty Ziemnickiej i Juliena Sosso „ZDROWA I PROMIENNA SKÓRA 60 potraw dla pięknej cery”