Voelkel - pasja od pokoleń

Voelkel - pasja od pokoleń

2

 Kiedy powstała firma Voelkel, jakie były początki?

— Historia naszej firmy wytwarzającej naturalne soki zaczęła się 100 lat temu od realizacji marzenia Margaret i Karla Voelkel’ów. Powstawała wtedy idea upraw biodynamicznych, którą byli zafascynowani w  poszukiwaniu miejsca jak najbliżej natury, osiedlili się w Höhbeck. Jest to region północnych Niemiec, do dzisiaj pozostający z dala od konwencjonalnych upraw. Sposób życia i pracy w szacunku do człowieka i natury dał fundament idei firmy Voelkel – naturalnej produkcji soków, przestrzeganej do dzisiaj. Na początku Margaret i Karl mieli taką mobilną prasę do soków – Mostmax, z którą mogli się przemieszczać w bezpośrednim sąsiedztwie, oferując świeże soki wyciskane na miejscu. Ich syn Harm w 1940 roku przekształcił firmę z lokalnej w  krajową. Oprócz jabłek, gruszek i owoców miękkich, zaczął przetwarzać w naturalne,
smaczne soki również warzywa. Stefan Voelkel, wnuk pary założycielskiej, od początku lat 80. XX wieku wprowadził ofertę soków ekologicznych i w jakości Demeter – z upraw biodynamicznych. Dzisiaj jego synowie: Boris, Jacob, David i Jurek są czwartym pokoleniem pracującym w firmie Voelkel i zachowują tę samą pasję do uczciwego, zrównoważonego rolnictwa.

 

Wywiad

z Jurkiem Voelklem jednym z dyrektorów zarządzających w firmie Voelkel,
najmłodszym synem Stefana

 

 Kiedy powstała firma Voelkel, jakie były początki?

— Historia naszej firmy wytwarzającej naturalne soki zaczęła się 100 lat temu od realizacji marzenia Margaret i Karla Voelkel’ów. Powstawała wtedy idea upraw biodynamicznych, którą byli zafascynowani w  poszukiwaniu miejsca jak najbliżej natury, osiedlili się w Höhbeck. Jest to region północnych Niemiec, do dzisiaj pozostający z dala od konwencjonalnych upraw. Sposób życia i pracy w szacunku do człowieka i natury dał fundament idei firmy Voelkel – naturalnej produkcji soków, przestrzeganej do dzisiaj. Na początku Margaret i Karl mieli taką mobilną prasę do soków – Mostmax, z którą mogli się przemieszczać w bezpośrednim sąsiedztwie, oferując świeże soki wyciskane na miejscu. Ich syn Harm w 1940 roku przekształcił firmę z lokalnej w  krajową. Oprócz jabłek, gruszek i owoców miękkich, zaczął przetwarzać w naturalne, smaczne soki również warzywa. Stefan Voelkel, wnuk pary założycielskiej, od początku lat 80. XX wieku wprowadził ofertę soków ekologicznych i w jakości Demeter – z upraw biodynamicznych. Dzisiaj jego synowie: Boris, Jacob, David i Jurek są czwartym pokoleniem pracującym w firmie Voelkel i zachowują tę samą pasję do uczciwego, zrównoważonego rolnictwa.


Czy produkcja ekologiczna była od początku oczywistym wyborem?

— Margaret i Karl Voelkel od początku traktowali swoją pracę jako przyczynienie się do ogólnego dobra – natury i zdrowia człowieka. W związku z tym nie stosowali chemicznych nawozów ani środków ochrony roślin. Zaczęli od uprawy owoców jagodowych, kilku rodzajów warzyw, sadów z jabłoniami i brzoskwiniami. To, co wytworzyli, dostarczali własnymi środkami transportu. Byli bardzo zaangażowani w biodynamiczne podejście do upraw, więc naprawdę stanowili wzorzec ekologicznego gospodarowania.

 

Gdzie znajdują się uprawy potrzebnych surowców?

— Naszym pierwszym wyborem są dostawcy krajowych owoców z  regionu Dolnej Saksonii. Niektóre z naszych surowców pochodzą od sąsiedzkich partnerów uprawowych, na przykład rabarbar z Güstritz , a marchew z Gartow. Owoce egzotyczne, takie jak mango czy cytryny, kupujemy od rolników z regionu Morza Śródziemnego ziemnego, Indii i Ameryki Północnej. Owoce uprawiane są w optymalnych dla nich warunkach klimatycznych i oczywiście w jakości ekologicznej i / lub biodynamicznej.

 

Jaka jest różnica między uprawami ekologicznymi a biodynamicznymi?

— Wytyczne dla upraw i gospodarstw Demeter są bardzo szczegółowe i mają bardzo wiele aspektów. Na potrzeby wywiadu chcielibyśmy wymienić kilka podstawowych. Gospodarstwa bio dynamiczne muszą funkcjonować w obiegu zamkniętym, istnieć jako samodzielny byt na własnym utrzymaniu. Dotyczy to zawsze hodowli zwierząt. Liczba zwierząt musi być dostosowana do wielkości gospodarstwa i traktowana zgodnie z wymogami natury, nie tylko gatunku. Przynajmniej 2/3 paszy musi być jakości Demeter, a reszta ekologiczna. Jeśli to tylko możliwe, najlepiej żeby cała pasza pochodziła z danego gospodarstwa zgodnie z zasadą obiegu zamkniętego.
  Demeter koncentruje się na optymalnym rozwoju roślin zamiast ochrony roślin z zewnątrz – zwalczanie chorób i szkodników. Nie są używane w ogóle syntetyczne środki zagrażające pszczołom. Aby użyźnić glebę, przygotowuje się biodynamiczne preparaty z ziół, minerałów i nawozu krowiego. Nawozi się tylko kompostem, nie bezpośrednio obornikiem. W  ten sposób w długoterminowej perspektywie powstaje wiążąca dwutlenek węgla próchnica w opozycji do degradacji gleby w rolnictwie konwencjonalnym.
  Gospodarstwa Demeter w dużej mierze uprawiają własne odmiany roślin wykorzystując własne nasiona. Powstałe w ten sposób rośliny w sposób naturalny przystosowują się do warunków. Odmiany hybrydowe w uprawie zbóż ani hodowle hybryd nie są dozwolone. To tworzy różnorodność.

                                       

OD PRAWEJ: STEFAN VOELKEL ZE SWOIMI SYNAMI – DAWIDEM, BORYSEM, JURKIEM I JACOBEM

 

Ocet jabłkowy to bardzo dobrze sprzedający się produkt. Proszę o informacje na temat jego wytwarzania.

— Nasz ocet jabłkowy jest nadal wytwarzany według tradycyjnej receptury Karla i Margaret
Voelkel’ów. Przeprowadzamy fermentację drożdżową soku ze świeżo wyciskanych jabłek pochodzących
z biodynamicznego sadu. Następnie pozwalamy na fermentację octową. Gotowy niefiltrowany i niepasteryzowany ocet przelewamy do butelek. Jest mętny, ponieważ zawiera wszystkie naturalnie powstające podczas procesu składniki.

 

Jakie są zalety kombuchy ze znaczkiem Demeter?

— W naszej wytwórni naturalnych soków kombucha powstaje od 20 lat. Oprócz wersji oryginalnej mamy również owocowe, orzeźwiające rodzaje tego napoju, np. miętowo-wiśniowa czy limonkowo-imbirowa. Wszystkie składniki wchodzące w skład kombuchy wytwarzane są wyłącznie ze składników biodynamicznych. Wyróżniają się szczególną jakością, ponieważ „pieczęć” Demeter oznacza najwyższe standardy.

 

Przetwory z kiszonych warzyw to ważna pozycja w zdrowym sposobie odżywiania. Czy mają Państwo jakiś produkt „flagowy”, czy też pomysły na wprowadzenie innych pozycji do oferty?

— Wytwarzamy dużą różnorodność soków z wielką miłością do tego rzemiosła i entuzjazmem dla bogactwa przyrody. Nasz najbardziej popularny produkt – świeży sok z marchwi – dostał właśnie wyróżnienie jako „Produkt Demeter 2019 Roku”.
  Oferujemy klasykę taką jak sok pomidorowy czy sok z kiszonej kapusty, ale także różne kombinacje jak lekko pikantny sok z buraka z imbirem czy bardziej pikantne soki z mieszanych warzyw.
  Popularne są teraz sokowe kuracje oczyszczające i oferujemy specjalny zestaw 6 soków warzywnych idealnych przy takiej formie głodówki. Jesteśmy otwarci na zapotrzebowanie związane ze zdrowym stylem życia naszych klientów, ale nadal będziemy robić to, co od początku robimy najlepiej: soki z owoców, warzyw liściastych i korzeniowych.

rozmawiała
Agnieszka Kaniewska
Ekspert ds. zdrowego odżywiania Organic Farma Zdrowia

 

 

  • Napój Kombucha Voelkla to fermentowana słodzona herbata (zielona, mate i czarna) wzbogacona dodatkiem ziół o działaniu poprawiającym trawienie i oczyszczającym. W procesie fermentacji dodany do herbaty cukier jest przetwarzany w dwutlenek węgla i alkohol (ok. 0,5%) przez tzw. grzyb herbaciany czyli kombuchę. Powstają niewielkie ilości kwasu mlekowego, octowego i różne enzymy. Napój zawierający kombuchę nazywany jest eliksirem długowieczności lub eliksirem życia, ponieważ wspiera układ trawienny. Zawiera korzystne mikroorganizmy, które zasiedlając układ pokarmowy produkują enzymy wspomagające efektywne trawienie. Ma również działanie adaptogenne – przywraca równowagę w organizmie.
  • Ocet jabłkowy Voelkel jest lekko mętny – nie jest filtrowany ani pasteryzowany, niektórzy nazywają go „żywym”. Ma charakterystyczny kwaśny smak i zapach jabłek. Do rozdrobnionych owoców dodawane są drożdże, które przekształcają cukier zawarty w jabłkach na alkohol. Następnie bakterie fermentują alkohol do kwasu octowego. Ocet jabłkowy używano dawniej do pobudzania krążenia, wspomagania odporności i poprawy sił witalnych. Hipokrates, ojciec medycyny, często zalecał go w połączeniu z miodem na kaszel i przeziębienie. Ma też zastosowanie w kosmetyce.