Wegański makowiec z orzechami i lukrem

Wegański makowiec z orzechami i lukrem

2

Mak gotujemy w wodzie, w proporcjach 1:2, do czasu aż woda wyparuje, aż mak zmięknie. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przypalić maku. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy Gotowe ciasto wykładamy do blaszki o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C.

SKŁADNIKI:

  • 200 g suchego maku mielonego
  • 200 g wybranych orzechów (laskowe, włoskie, migdały )
  • 50 g mąki gryczanej białej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g skrobi (ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki z tapioki)
  • ½ łyżeczka sody
  • sok z ½ cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3 łyżki wybranego oleju
  • wybrana substancja słodząca do smaku

Lukier:

  • 6 łyżek cukru-pudru z ksylitolu
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Mak gotujemy w wodzie, w proporcjach 1:2, do czasu aż woda wyparuje, aż mak zmięknie. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przypalić maku. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy Gotowe ciasto wykładamy do blaszki o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Lukier: Cukier puder wsypujemy do kubka, dodajemy stopniowo soku z cytryny i dokładnie mieszamy, aż powstanie lukier. Smarujemy ostygnięte ciasto. Uwagi: Do przepisu użyłam mielonego, sypkiego maku.

* Przepis pochodzi z bloga: misamocy.pl

Podobne artykuły