Wegański makowiec z orzechami i lukrem

 

                       

 

SKŁADNIKI:

  • 200 g suchego maku mielonego
  • 200 g wybranych orzechów (laskowe, włoskie, migdały )
  • 50 g mąki gryczanej białej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g skrobi (ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki z tapioki)
  • ½ łyżeczka sody
  • sok z ½ cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3 łyżki wybranego oleju
  • wybrana substancja słodząca do smaku

Lukier:

  • 6 łyżek cukru-pudru z ksylitolu
  • sok z cytryny

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mak gotujemy w wodzie, w proporcjach 1:2, do czasu aż woda wyparuje, aż mak zmięknie. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przypalić maku.
  2. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy
  3. Gotowe ciasto wykładamy do blaszki o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia
  4. Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C.

 

Lukier:

Cukier puder wsypujemy do kubka, dodajemy stopniowo soku z cytryny i dokładnie mieszamy, aż powstanie lukier. Smarujemy ostygnięte ciasto.

 

Uwagi:

Do przepisu użyłam mielonego, sypkiego maku.

 

 

 Produkty polecane do tego  przepisu:

 

mak niebieski      orzechy włoskie    sok z cytryn  

 

* Przepis pochodzi z bloga: misamocy.pl