Wegańskie szaszłyki z ananasem i tofu

Wegańskie szaszłyki z ananasem i tofu

2

SKŁADNIKI

Szaszłyki (5sztuk):

  • 1 kostka bio tofu wędzonego lub marynowanego w sosie Tamari (250 g)
  • 1/2 świeżego ananasa (ważącego 1,5 kg)
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka Ramiro lub zwykła
  • 3 szalotki
  • świeża kolendra

Sos:

  • 1 bardzo miękkie awokado
  • 1/2 szklanki wody sok z 1 limonki
  • 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • odrobina świeżej kolendry

 

PRZYGOTOWANIE

Jeśli używamy tofu wędzonego, najlepiej jest je zamarynować chwilę w sosie sojowym. Nada mu to głębszego aromatu i wzbogaci smak szaszłyków. Wyjmujemy je z paczki, odsączamy z wody, kroimy w dużą kostkę i wkładamy do głębokiego naczynia z płaskim dnem. Polewamy sosem sojowym (3 łyżki), zakrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę, po 30 minutach przewracamy kostki na drugą stronę i dolewamy sosu jeśli trzeba. Jeśli używamy tofu marynowanego w sosie Tamari, krok ten pomijamy. Obieramy ananasa i kroimy go w kostkę takiej samej wielkości jak tofu. Paprykę myjemy i kroimy w kwadraty, podobnej wielkości co reszta składników. Szalotki obieramy i kroimy w krążki lub na połówki wzdłuż. Nabijamy wszystkie składniki na patyczki. Składniki na sos (oprócz kolendry) umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładko. Następnie dodajemy posiekaną kolendrę i mieszamy. Szaszłyki grillujemy na grillu lub smażymy na patelni (grillowej lub zwykłej). Polecam smażyć je w oleju kokosowym, który dodatkowo wzbogaca ich aromat.