Wielkanocny barszcz czerwony

Wielkanocny barszcz czerwony

2

Buraki obieramy i kroimy lub ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy do wywaru wraz z czosnkiem, ziarnami ziela angielskiego, pieprzu i liśćmi laurowymi. Gotujemy do miękkości buraków, pod koniec gotowania dodajemy tarty chrzan, majeranek i opcjonalnie zabielamy całość śmietaną.

Składniki:

  • 1 l wywaru warzywnego lub na bazie wędzonki (żeberka, boczek, pieczona szynka)
  • 4-6 buraków
  • 500 ml barszczu kiszonego (jeśli chcemy uzyskać delikatniejszy smak) lub 500 ml zakwasu z buraków (wówczas danie będzie bardziej wyraziste)
  • chrzan
  • ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, pieprz, majeranek
  • opcjonalnie: śmietana

Przygotowanie:

Buraki obieramy i kroimy lub ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy do wywaru wraz z czosnkiem, ziarnami ziela angielskiego, pieprzu i liśćmi laurowymi. Gotujemy do miękkości buraków, pod koniec gotowania dodajemy tarty chrzan, majeranek i opcjonalnie zabielamy całość śmietaną.

Przepis pochodzi od naszego dostawcy: Bio Food

 

Produkty powiązane z artykułem