Winogrona z Etny

Winogrona z Etny

2

Ekologiczne winogrona to pyszny magazyn młodości dla naszego ciała. Dzięki naturalnej uprawie winogrona muszą wytworzyć dużo więcej przeciwutleniaczy jako swoją naturalną ochronę na czym korzysta nasz organizm. Żyzne wulkaniczne gleby ułatwiają wzrost roślin, których korzenie docierają do wody i tego niesamowitego podłoża bogatego w substancje odżywcze.

Winogrona to pyszny i wykwintny deser. Winogrona, dostarczane przez Barbera dojrzewają na Sycylii w wyjątkowym mikroklimacie majestatycznej Etny, uprawiane na żyznej wulkanicznej glebie.

 

Historia dostawcy zdrowia

Firma Barbera International powstała dzięki idei jej założyciela Alessandro Barbera. Potrafił on łączyć tradycję i innowacyjność. Spędził on kilka lat za granicą i gdy powrócił na Sycylię postanowił rozwijać firmę na podstawie ojczystych tradycyjnych – firmy Farm Company należącej do jego dziadka, ale i z udziałem innowacyjnych technologii zgodnych z najnowszymi osiągnieciami naukowymi. W 2005 roku ta rodzinna firma rozpoczęła działalność na arenie międzynarodowej.

 

Smak winogron z wulkanicznych gleb

Naturalnym kapitałem Barbera jest sycylijska bioróżnorodność. Główne uprawy znajdują się na stokach wulkanu Etna, ale także na innych terenach Sycylii. Tę piękną wyspę charakteryzuje wyjątkowy mikroklimat, szeroki zakres temperatur i niski poziom wilgotności. Góra Etna, symbol Sycylii, jest najwyższym czynnym wulkanem, który powstał ok. 570 tys. lat temu.

Gleby Etny są bardzo żyzne, ponieważ wzbogacają je części zastygłej lawy zawierającej bogactwo minerałów z wnętrza kuli ziemskiej. Żyzne wulkaniczne gleby ułatwiają wzrost roślin, których korzenie docierają do wody i tego niesamowitego podłoża bogatego w substancje odżywcze. Owoce, które rosną na takich wulkanicznych glebach charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem.

 

Ekologiczne winogrona – warto!

Winogrona to bogaty magazyn przeciwutleniaczy, a wśród nich królują kwercetyna i resweratrol. Natura pomalowała owoce w różne barwy. To kolory są wskazówką dla konsumentów, że winogrona zawierają cenne przeciwutleniacze, które trafią do organizmu. Kolor zielony mówi, że jest tam chlorofil, żółty i pomarańczowy kryje beta-karoten, a nasycone bordowe i fioletowe barwy – resweratrol słynny z działania przeciwzakrzepowego. Ta cenna substancja wytwarzana jest w skórce owoców jako naturalny pestycyd, który ma chronić roślinę przed infekcjami. Natomiast w winogronach z konwencjonalnych upraw, gdzie są opryskiwanych sztucznymi preparatami przeciwko grzybicom i innym chorobom, wytwarza się bardzo mało resweratrolu. Dlatego jeśli chcemy skorzystać z przeciwutleniaczy – kupujmy winogrona BIO!

 

Korzyści z winogron

Warto jeść ekologiczne winogrona na surowo, przeżuwając starannie skórkę i pestki, żeby wykorzystać ich cały potencjał. Pestki zawierają bioflawonoidy – silne przeciwutleniacze. Winogrona mają dużo potasu, dostarczają energii, oczyszczają, regenerują i działają przeciwutleniająco.

To pyszny magazyn młodości dla naszego ciała!