Wspieranie odporności dziecka poprzez prawidłlowe żywienie.

Wspieranie odporności dziecka poprzez prawidłlowe żywienie.

2

By zapobiec sezonowym infekcjom, oprócz czapki i ciepłych butów, przyda się też odpowiednia dieta, która wzmocni odporność dziecka. Nawet jeśli dziecko już zachoruje, to dobra dieta poprawi jego samopoczucie i przyspieszy powrót do zdrowia.

Jak wspierać system immunologiczny dziecka?

Należy unikać zarówno przegrzania jak i wychłodzenia jego organizmu, chodzić z nim na spacery, ale przede wszystkim trzeba zadbać o jego dietę. Najważniejsze jest śniadanie. Ten posiłek zwiększa liczbę komórek  odpornościowych we krwi i pobudza układ immunologiczny. Dzięki temu ryzyko infekcji jest niższe. Można przygotować na nie owsiankę z pestkami dyni. Są bogate w argininę, aminokwas, który wzmacnia odporność. Posiłki przede wszystkim powinny być bogate w warzywa i owoce, które są najlepszym źródłem witamin. Dodatkowo ryby, które są źródłem witaminy D. Wykazano, iż niedobór tej witaminy jest  główną  przyczyną  jesiennego wzrostu  zachorowań. Zaobserwowano również, że dzieci, które zaczęły przyjmować suplement witaminy D dodawany do mleka, chorowały na infekcje dróg oddechowych dwa razy rzadziej niż te, którym go nie podawano. W jadłospisie  dziecka  powinny  się  znaleźć również czerwone owoce. Skórka o tej barwie bogata jest w zwiększającą odporność kwercetynę. Migdały natomiast wpływają na produkcję białych krwinek odpowiedzialnych za zwalczanie  wirusów, dodaj je dziecku do porannej owsianki lub na przekąskę, a do tego namów na wypicie zielonej herbaty bogatej w przeciwzapalne flawonoidy. Jeżeli dziecko toleruje czosnek warto dodawać go do  potraw (najlepiej  świeży).  Podczas jego krojenia lub miażdżenia uwalnia się bakteriobójcza allicyna (duszony lub smażony traci część swoich właściwości). Podczas ostrej infekcji jednak lepiej unikać czosnku, bo podrażnia błonę śluzową i jest ciężkostrawny.  Wtedy  lepiej  przyjmować  suplement z jego wyciągiem. Jeśli już jednak wystąpi przeziębienie należy podawać dziecku 4-5  posiłków. Powinny to być gotowane lub pieczone chude mięso, ryby, warzywa, drobne kasze, ryż, nabiał, jajka na miękko. Zalecany jest lekki bulion z warzyw i chudego mięsa drobiowego (bez skóry i kości). Taki wywar zawiera sporo witamin i minerałów (wit. B, C, beta-karoten, cynk), a mało tłuszczu. Dania przyprawiajmy delikatnie. Ostre przyprawy zwiększają przekrwienie błony śluzowej i nasilają jej obrzęk. Bezpieczniej jest używać łagodnych ziół, jak koper, majeranek czy bazylia. Dodatkowo kefir i jogurt zawierają bakterie probiotyczne (Lactobacillus, Bifi dobacterium), które chronią układ pokarmowy przed działaniem  antybiotyków. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 też są wskazane (zawierają je m.in. morskie ryby, orzechy, soja, siemię lniane). Działają przeciwzapalnie i zwiększają odporność. Nie należy podawać dziecku  słodyczy. Cukier sprzyja bowiem zakażeniom grzybiczym, zwłaszcza podczas antybiotykoterapii.  

Hanna Stolińska dietetyk kliniczny, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie