Wszystko o jajkach czy warto wybrać jajka z chowu ekologicznego?

Wszystko o jajkach czy warto wybrać jajka z chowu ekologicznego?

2

W odwiecznym sporze co było pierwsze – jajko czy kura i tak ważniejsze jest pytanie o ich pochodzenie. To sposób hodowli i traktowania kur decyduje o tym jakiej jakości jest jajko.

Czy warto jeść ekologiczne jajka?

Jajko – odżywcza całość

Jajko jest bardzo ważnym produktem w codziennej diecie. To źródło lekkostrawnego białka, a jego skład aminokwasów jest wzorcowy! Jajka dostarczają także: lecytyny, witaminy B12, żelaza, cynku, luteiny i kwasów tłuszczowych omega-3. Ta lista to kluczowe bioaktywne substancje odgrywające wielką rolę w procesach metabolicznych ludzkiego ciała.

 

Sprawdź ofertę>>>

Od trójki do zera

3. Jaja z chowu klatkowego

Jajka oznaczone symbolem 3 to jajka przemysłowe. Zachęcamy, aby z nich zrezygnować.

2. Jaja z chowu ściółkowego

Te z numerkiem 2 pochodzą z chowu ściółkowego, a więc od kur trzymanych w zamknięciu, ale na ściółce (mają większą swobodę ruchów niż ptaki z klatek).

1. Jaja z wolnego wybiegu

Natomiast 1 to jajka od kur żyjących na wybiegu, ale również tym ptakom podaje się środki chemiczne w postaci leków oraz karmi się je nieekologicznymi paszami i często ziarnami z GMO.

0. Jaja ekologiczne

Najlepsze zarówno dla nas, jak u kur, są jajka z symbolem 0. Minimalne wymagania, jakie muszą być spełnione w ekologicznym chowie kur, to m.in.

  • na 1 m2 powierzchni podłogi w kurniku może przypadać najwyżej 6 niosek
  • kurnik powinien być wyposażony w grzędy, przy czym jedna kura potrzebuje jej min. 18 cm
  • pasza kur powinna zawierać niezbędne dla drobiu aminokwasy egzogenne, sole mineralne i witaminy. Kryteria dotyczące rolnictwa ekologicznego wymagają, aby 65% suchej masy dawki pokarmowej dla drobiu stanowiły zboża.
  • w żywieniu kur można stosować wszystkie uprawiane ekologicznie gatunki zbóż łącznie z kukurydzą wolną od GMO, która daje ładne wybarwienie żółtka i tuszki (udział kukurydzy nie powinien jednak przekraczać 35%).
  • źródłem białka w ekologicznym żywieniu kur są nasiona roślin strączkowych. Uzupełnieniem może być: mleko, drożdże piwne, nasiona słonecznika i gryki. W żywieniu drobiu powinno się wykorzystywać: odpady z warzyw, zielonki świeże lub suszone, zioła (pokrzywa, mniszek lekarski, krwawnik itp.). Są one cennym źródłem białka, witamin i soli mineralnych. Decydują o wybarwieniu żółtka, zdrowotności kurcząt i nieśności kur.

Zielononóżki w gospodarstwie ekologicznym

Kury zielononóżki kuropatwiane, charakteryzujące się zielonymi skokami, to rdzennie polska rasa kur. Jest symbolem naturalnego chowu. Próby hodowania jej w bezwybiegowych, wielkostadnych, pozbawionych naturalnej zieleni warunkach nie powiodły się, natomiast doskonale żyje jej się w gospodarstwach ekologicznych. Potrafi w nich wykorzystać naturalne warunki środowiskowe (pastwiska), w których ma dużą umiejętność szukania naturalnego pokarmu. Oprócz tego dostaje  naturalną  mieszankę paszową bez sztucznych dodatków chemicznych. Zielononóżki żyją na grzędach i najlepiej chowają się w małych stadach, maksymalnie do 300 sztuk. W takich warunkach cechuje je duża zdrowotność. Zielononóżki znoszą rocznie do 190 jaj o białej skorupce, mniejszych od jaj innych kur, ale o proporcjonalnie większym żółtku. Ze względu na zdrowy tryb życia kury zielononóżki - chętne korzystanie z ruchu na świeżym powietrzu i wzbogacanie diety w różnorodny pokarm, w tym zioła – można porównać znoszone przez nie jajka do jajek dzikich, wolnych ptaków.

Z czego składa się pokarm kury w chowie ekologicznym?

Pokarm kur ekologicznych nie może zawierać GMO. Wszystkie składniki karmy dla zwierząt w hodowli ekologicznej pochodzą z rolnictwa ekologicznego. Dla kur są to:

• Zboża - chów ekologiczny wymaga, aby 65% suchej dawki pokarmowej stanowiły zboża. W żywieniu kur można stosować wszystkie gatunki zbóż łącznie z kukurydzą, która daje ładne wybarwienie żółtka.

Nasiona roślin strączkowych – źródło białka.

• Mleko, drożdże piwne, nasiona słonecznika i gryki, pozostałości z warzyw, zielonki świeże lub suszone, zioła (pokrzywa, mniszek lekarski, krwawnik).

• Dodatkowo stosuje się m.in. rozdrobnione igliwie sosny lub jodły, susz z nasion pokrzyw i innych ziół. W ekologicznym chowie drobiu zabronione jest stosowanie leków weterynaryjnych. Są one używane jedynie w przypadku ratowania życia, czy ulgi w cierpieniu. Rolnicy prowadzący gospodarstwa metodami ekologicznymi, profilaktycznie podają kurom: napary z owoców: dzikiej róży, głogu, jarzębiny lub igliwia sosnowego czy czosnek.

0 – jaja od kur z chowu ekologicznego - mają dostęp do wolnego wybiegu, paszę ekologiczną i zagwarantowaną przestrzeń życiową w kurniku;
1 – jaja od kur, które mają dostęp do wolnego wybiegu, ale ta cyfra nie mówi nic o sposobie karmienia kur;
2 – jaja od kur, które mogą poruszać się wolno po całym kurniku, ale nie wychodzą nigdy na świeże powietrze;
3 – jaja od kur, żyjących w klatkach gdzie są ciasno upakowane.

 

 

 

Czy warto jeść ekologiczne jajka? 7 razy TAK!!!

  1. ETYCZNY CHÓW KUR
  2. BRAK ANTYBIOTYKÓW W HODOWLI KUR
  3. BRAK ZJAWISKA ANTYBIOTYKOOPORNOŚCI
  4. BRAK PESTYCYDÓW W POKARMIE DLA KUR
  5. BRAK GMO W PASZY DLA KUR
  6. WYŚMIENITY SMAK EKOLOGICZNYCH JAJ
  7. DOBRY POKARM DLA KUR

1. ETYCZNY CHÓW = EKOLOGICZNE KURY

Ekologiczna kura ma zapewnione:
• 1 m2 powierzchni w kurniku, na który może przypadać najwyżej 6 kur
• grzędy w kurniku mają minimum 18 cm na 1 kurę.
• kury mają wolny wybieg
Kura należy do zwierząt b. wrażliwych na niesprzyjające warunki zoohigieniczne. Zbyt wysoka temperatura otoczenia i suche powietrze powoduje zaburzenia w gospodarce wapniem i kury znoszą jajka o cienkiej i kruchej skorupce i następuje spadek częstotliwości znoszenia jaj. Im grubsza skorupka tym lepsza bariera dla mogących przenikać przez nią bakterii. Dlatego bardzo ważne jest w jaki sposób kura jest hodowana.

2. Jaja ekologiczne są pozbawione antybiotyków

W ekologicznym chowie drobiu zabronione jest stosowanie leków weterynaryjnych. Są one jedynie używane w przypadku ratowania życia, czy ulgi w cierpieniu. Dobór odpowiednich ras, chów i żywienie zgodne z wymaganiami drobiu oraz optymalne warunki środowiskowe sprawiają, że organizm radzi sobie z ewentualnymi niekorzystnymi warunkami zdrowotnymi. W profilaktyce zdrowotnej drobiu dopuszcza się stosowanie środków pochodzenia ziołowego. Rolnicy prowadzący gospodarstwa metodami ekologicznymi profilaktycznie podają kurom napary z owoców: dzikiej róży, głogu, jarzębiny lub igliwia sosnowego oraz czosnek. Przeciwnicy ekologicznego systemu chowu kur twierdzą, że obowiązkowy w tym systemie dostęp kur do wolnego wybiegu oraz zakaz profilaktycznego stosowania antybiotyków może prowadzić do zwiększonego ryzyka mikrobiologicznego. Obawy te nie znajdują potwierdzenia w badaniach naukowych, a wręcz przeciwnie okazuje się, że ekologiczny chów może przyczynić się do lepszej skuteczności antybiotyków.

3. BRAK ZJAWISKA ANTYBIOTYKOOPORNOŚCI

Chów ekologiczny ma tę bardzo ważną przewagę nad konwencjonalnym, że bakterie wyizolowane, czy to z jajek, czy z odchodów kur ekologicznych, są bardziej podatne na działanie antybiotyków. Zjawisko tzw. antybiotykooporności, które jest konsekwencją niewłaściwego i nadmiernego stosowania antybiotyków (m.in. w chowie konwencjonalnym antybiotyki podawane są profilaktycznie, czyli nawet wtedy, gdy nie występuje żadne zakażenie, a w przypadku wystąpienia zakażenia stosowane jest podawanie antybiotyków całemu stadu, niezależnie od tego ile zwierząt jest chorych). Zjawisko antybiotykooporności polega na uodparnianiu się bakterii na dostępne i stosowane powszechnie (także w leczeniu ludzi) antybiotyki. Może to doprowadzić do sytuacji, w której powstanie problem ze skutecznym zwalczaniem mikroorganizmów, atakujących zwierzęta i ludzi.

4. BRAK PESTYCYDÓW!

Oficjalne raporty informują o wyższym niż pozwalają normy skażeniu jajek konwencjonalnych pozostałościami leków (w tym antybiotyków) i pestycydów (środków ochrony roślin), które zawarte są w konwencjonalnych paszach. Wiele pestycydów ma dowiedzione działanie zaburzające układ hormonalny, a tym samym rozrodczość.

5. BRAK GMO!

Ponadto w produkcji jajek ekologicznych zabronione jest stosowanie paszy zawierającej GMO (czyli organizmów zmodyfikowanych genetycznie). 80% światowej produkcji soi to soja genetycznie zmodyfikowana i dlatego większość pasz, którymi karmione są zwierzęta w chowie konwencjonalnym to pasze zawierające GMO. Ciągle nie znamy dokładnie skutków zdrowotnych związanych ze spożywaniem GMO, ale raporty z krajów, gdzie od dawna spożywa się takie produkty są niepokojące i mówią m.in. o utracie zdolności do rozmnażania się przez zwierzęta karmione paszami z GMO. Badania na szczurach i myszach wskazują na uszkodzenia narządów wewnętrznych (wątroba, nerki) po spożywaniu GMO. Dowiedziony negatywny wpływ na organizm ludzki mają natomiast pestycydy, które stosuje się w nadmiernych ilościach przy uprawach GMO, ponieważ rośliny GM to w większości przypadków rośliny odporne na herbicydy, czyli na środki chwastobójcze, kumulujące się następnie w uprawianych roślinach.

6. Ekologiczne jaja są smaczne, smaczniejsze niż jaja konwencjonalne czy te z wolnego wybiegu!

Poza bezpieczeństwem mikrobiologicznym do niewątpliwych walorów jajek ekologicznych należy ich smak, o którym przekonać się może każdy z nas. Jajka ekologiczne mają delikatny, prawie neutralny smak. Natomiast jajka konwencjonalne w najlepszym wypadku mają rybi posmak, który dla większości osób nie należy do przyjemnych, a dla prawdziwych smakoszy jest nie do zaakceptowania.

7. Kury z ekologicznej hodowli karmione są tylko paszami z certyfiktem BIO

Pobieranie pokarmu przez kury odbywa się poprzez grzebanie i dziobanie. Przy wyborze pokarmu kierują się głównie wzrokiem i węchem, a najmniej smakiem. Pasza kur powinna zawierać dużą koncentrację składników pokarmowych. W jej skład powinny wchodzić niezbędne dla drobiu aminokwasy egzogenne, sole mineralne i witaminy. Kryteria dotyczące rolnictwa ekologicznego wymagają, aby 65% suchej masy dawki pokarmowej dla drobiu stanowiły zboża. W żywieniu kur można stosować wszystkie gatunki zbóż łącznie z kukurydzą, która daje ładne wybarwienie żółtka i tuszki (udział kukurydzy nie powinien jednak przekraczać 35%). Źródłem białka w ekologicznym żywieniu kur są nasiona roślin strączkowych. Uzupełnieniem może być: mleko, drożdże piwne, nasiona słonecznika i gryki. W żywieniu drobiu powinno się wykorzystywać: odpady z warzyw, zielonki świeże lub suszone, zioła (pokrzywa, mniszek lekarski, krwawnik itp.).  Są  one cennym źródłem białka, witamin i soli mineralnych. Decydują o wybarwieniu żółtka, zdrowotności kurcząt i częstotliwości znoszenia jaj przez kury.

DIOKSYNY – SUNSTANCJE NIEKORZYSTNE DLA ZDROWIA

Problemem związanym z każdym systemem chowu, w którym kury mają dostęp do wolnego wybiegu jest zwiększone występowanie w jajkach dioksyn, które są substancjami bardzo niekorzystnymi dla zdrowia. Dioksyny powstają w m.in. procesach spalania (pożary np. lasów, palenie odpadów) czy przy chlorowania papieru (proces stosowany do otrzymania papieru o białym kolorze). Bardzo niebezpiecznym zjawiskiem jest tzw. niska emisja, powstająca na skutek braku odpowiedzialności ludzi, którzy palą śmieci (w tym tworzywa sztuczne) w piecach domowych lub na wolnym powietrzu (co jest w Polsce zabronione i bardzo niekorzystne, także dla zdrowia). Dioksyny znajdują się w podwyższonej ilości w glebie i owadach oraz dżdżownicach, stanowiących pokarm kur. W krajach UE dąży się do osiągnięcia poziomu dioksyn w jajkach poniżej 3 pg (pikogramy) TEQ (toksyczny ekwiwalent) w 1 gramie tłuszczu. W tym celu istnieje możliwość ograniczenia czasu przebywania kur na wolnym wybiegu, czy np. wymiana gleby. Przy przeciętnym modelu konsumpcji tzn. spożywania jajek w umiarkowanej ilości dioksyny pochodzące z tego źródła (dioksyny znajdują się też m.in. w mleku, mięsie i rybach) nie powinny stanowić zagrożenia dla zdrowia ludzi. Jaja sprzedawane w Organic market pochodzą z centralnej i północnej Polski tj. z terenów, w których środowisko jest przyjazne dla chowu kur ekologicznych!!!

SPOSOBY CHOWU KUR

Od 2012 r. wszyscy konwencjonalni producenci jajek z chowu klatkowego zostali zobowiązani do zmiany klatek na większe, co wywołało wiele kontrowersji. Wprowadzona zmiana została podyktowana m.in. spełnieniem minimalnych wymagań dobrobytu kur. Do naturalnych zachowań kur należą potrzeby siadania na grzędach i grzebania w ziemi. Warunków tych nie spełnia ani chów klatkowy (jajka z oznaczeniem 3), ani chów ściółkowy (jajka z oznaczeniem 2). Systemem chowu najbardziej dbającym o zaspokojenie naturalnych zachowań kur jest ekologiczny system chowu (jajka z oznaczeniem 0). Klatkowy chów kur jest systemem nie tylko niespełniającym wymagań behawioralnych kur, ale wręcz prowadzącym do ich ogromnego cierpienia.

Gdzie kupić i ile kosztują jajka od kur z chowu ekologicznego?

Po najsmaczniejsze i najświeższe jaja ekologiczne zapraszamy na zakupy do sklepów stacjonarnych sieci Organic Market oraz sklepu internetowego OrganicMarket.pl gdzie odpowiednio zabezpieczone na czas transportu, trafią wprost pod twoje drzwi.

Jajka przepiórcze

Jajka przepiórcze to jajka o delikatnej skorupce ważące 10 – 12 gramów, co stanowi mniej więcej 1/5 jajka kurzego. W porównaniu do kurzego, jajka przepiórcze – proporcjonalnie- zawierają mniej tłuszczu, a więcej białka. Są bogate w witaminę B12, żelazo, fosfor i selen. Jajka przepiórcze gotuje się krócej od kurzych i wspaniale nadają się jako składnik przystawek, sałatek czy dodatek do zup, w tym żurku i białego barszczu.

Zamienniki jajek

Jajko to cenne źródło niezbędnych dla organizmu aminokwasów, witamin A, D i E oraz składników mineralnych: żelaza, siarki, miedzi i wapnia. Jednak nie wszyscy mogą spożywać jajka. Białko jaj jest silnie uczulające, więc nie może być jedzone przez osoby reagujące na nie alergią. Także weganie, zgodnie z zasadami diety wykluczającej wszystkie produkty odzwierzęce, również nie mają jajek w swoim menu. Dieta bez jajek wymaga wykluczenia wielu produktów tradycyjnie wymagających ich dodatku. Jest jednak wiele produktów, które pełnią rolę zamienników jajek w wypiekach, sosach, jako zagęstnik czy składnik majonezów.

Gotowy zamiennik jajek to zwykle proszek, który jest mieszanką skrobi ziemniacza­nej, mąki i proszku do pieczenia. Doskonałym zamiennikiem białka kurzego jest aquafaba, czyli woda z gotowanej ciecierzycy. Aby ciasto nie było suche po użyciu zamienników jajek, warto dodać do niego 1 łyżeczkę oliwy i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. 

Przykładowe zamienniki jednego jajka w potrawach

  • Aby były pulchne ciasta, muffinki czy gofry, do wyboru:

- 1 łyżeczka suchych drożdży wymieszana w 4 łyżkach ciepłej wody;

- 1 łyżeczka inuliny;

- 1 łyżeczka octu jabłkowego rozprowadzona w napoju roślinnym;

- ¾ łyżeczka sody oczyszczonej.

  • Gdy potrzebne jest zagęszczenie ciasta np. na pieczywo, inne wypieki, do wyboru:

- rozgnieciony dojrzały banan;

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej z 3 łyżkami wody;

- kleista papka zrobiona z 1 łyżki zmielonych nasion lnu złotego i 3 łyżek gorącej wody;

- 1 łyżka skrobi kukurydzianej z 3 łyżkami wody;

- 1 łyżeczka zmielonych nasion chia;

- zgnieciona ugotowana marchewka;

- puree z kawałka upieczonej dyni;

- 1 łyżka gęstego dżemu owocowego.

  • Zagęszczanie i wiązanie kotletów, pulpetów, do wyboru:

- 1 łyżka kaszki kukurydzianej lub kaszy manny pszennej czy orkiszowej;

- 1 – 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej;

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej, mąki z tapioki czy skrobi kukurydzianej;

- 2 – 3 łyżki drobno zmielonej bułki tartej;

- 1 łyżka rozgniecionego tofu silk.

Każdy z wymienionych zamienników ma inny smak i konsystencję niż jajko, więc warto wcześniej je przetestować podczas przygotowania potraw.

 

Podobne artykuły