Wszystko zaczyna się od nasion

Wszystko zaczyna się od nasion

2
Różnorodność gatunkowa roślin i zwierząt na Ziemi zapewnia równowagę środowiska, którego jesteśmy częścią. Rolnictwo konwencjonalne od dawna jest zdominowane przez rośliny hybrydowe, wzmacniające potęgę korporacji, które mają monopol na nasiona. Takie postępowanie uzależnia pola od syntetycznych nawozów i pestycydów, które z czasem zatruwają wody gruntowe. Ludzie i zwierzęta jedząc takie plony, tracą naturalną różnorodność pożywienia. Ograniczony wybór produktów w diecie przekłada się na zubożenie jej w składniki odżywcze.

Rolnictwo ekologiczne a konwencjonalne

Uprawy ekologiczne w rolnictwie to dział stopniowo się rozwijający, jednak ogólnie mało kto dziś ma swoje uprawy czy prowadzi własne hodowle. Króluje rolnictwo konwencjonalne, a konsumenci powierzają jakość i bezpieczeństwo jedzenia producentom i regulacjom prawnym. Większość pól traktowana jest chemikaliami, maksymalizującymi plony przy mono uprawach roślin czyli wielkich areałach jednego rodzaju hybryd. Takie odmiany warzyw, mają dużo mniej wartościowych substancji fitochemicznych, energii życiowej i smaku, niż ich ekologiczne odpowiedniki. To konsumenci poprzez wybory zakupowe głosują za określonym rodzajem żywności. Dlatego, aby uprawy i hodowle przyjazne dla środowiska mogły się rozwijać, bardzo ważna jest edukacja.

Dawne odmiany i rasy

Stare odmiany oferują bardzo zróżnicowaną pulę genów, które poprzez selekcję i kombinację można wykorzystać do tworzenia nowych odmian, co jest niemożliwe w przypadku sterylnych hybryd. Niestety około ¾ tradycyjnych odmian nasion zostało utraconych. Różnorodność biologiczna to jedyny sposób, w jaki rolnicy mogą skutecznie przeciwdziałać silnie zmieniającym się cechom żywności lokalnej oraz zaspokajać potrzeby żywieniowe ludzi. Ogrodnicy i naukowcy pracują nad uzyskaniem, zachowaniem i udoskonaleniem starych odmian oraz wyhodowaniem nowych. Stowarzyszenia takie jak Kultursaat e. V. oraz hodowcy tacy jak Christina Henatsch wnoszą bezcenny, a jednocześnie kosztowny i czasochłonny wkład w zapewnienie zróżnicowanej gamy wartościowej i zrównoważonej żywności na przyszłość. Voelkel jako producent soków naturalnych wspiera i nagradza zaangażowanie rolników, którzy na swoich polach prowadzą bardziej pracochłonne uprawy ekologiczne, wiedząc że zapewnia to jednocześnie zachowanie zdrowej, żyznej gleby dla przyszłych pokoleń.

Charakterystyka naturalnych odmian nasion

Tradycyjne odmiany nasion, często rozwijane jako rodzinne tradycje od pokoleń, pozyskiwane są z każdej generacji roślin i wykorzystywane do uprawy następnej generacji o tych samych właściwościach. Odmiany te rozwijają się dalej poprzez selekcję naturalną i tradycyjną hodowlę, dostosowując się do ich lokalizacji. Jeżeli się o nie odpowiednio dba to nie wymagają nawozów azotowych ani pestycydów. Stulecia uprawy roślin o różnych regionalnych i indywidualnych zwyczajach przyniosły niemal nieskończoną różnorodność kształtów, kolorów i dobrodziejstw. Różnice i cechy poszczególnych odmian wzbogacają naszą ofertę żywieniową.

"To konsumenci poprzez wybory zakupowe głosują za określonym rodzajem żywności. Dlatego, aby uprawy i hodowle przyjazne dla środowiska mogły się rozwijać, bardzo ważna jest edukacja."

 

Stefan Voelkel