Wzmacnianie naturalnej odporności przy pomocy miodu i pyłku pszczelego

Wzmacnianie naturalnej odporności przy pomocy miodu i pyłku pszczelego

2

Pszczoły to owady, którym cała ludzkość powinna być wdzięczna. Okazuje się bowiem, że nie tylko zapylają rośliny, regulując cały ekosystem, ale produkują też znany wszystkim miód oraz pyłek pszczeli, czyli substancje o niesamowitych właściwościach prozdrowotnych. W takim razie, jakie są ich właściwości i jaki mają wpływ na ludzki organizm? Dowiesz się, czytając dalej!

 

Pszczoły to owady, którym cała ludzkość powinna być wdzięczna. Okazuje się bowiem, że nie tylko zapylają rośliny, regulując cały ekosystem, ale produkują też znany wszystkim miód oraz pyłek pszczeli, czyli substancje o niesamowitych właściwościach prozdrowotnych. W takim razie, jakie są ich właściwości i jaki mają wpływ na ludzki organizm? Dowiesz się, czytając dalej!




Wzmacnianie naturalnej odporności przy pomocy miodu i pyłku pszczelego.


Pszczoły to owady, którym cała ludzkość powinna być wdzięczna. Okazuje się bowiem, że nie tylko zapylają rośliny, regulując cały ekosystem, ale produkują też znany wszystkim miód oraz pyłek pszczeli, czyli substancje o niesamowitych właściwościach prozdrowotnych. W takim razie, jak wpływa miód na wzmocnienie organizmu? Dowiesz się, czytając dalej!


Miód na wzmocnienie organizmu

Miód ma właściwości wzmacniające i jest naturalnym antybiotykiem. Poszczególne gatunki miodów posiadają bogactwo charakterystycznych dla nich substancji i zalecane są do wspomagania leczenia różnych schorzeń. Miód na wzmocnienie organizmu obejmuje szerokie spektrum działania wielu odmian miodów i produktów pszczelich na ogólnie rozumiane wzmocnienie odporności.


Miód na odporność dla dziecka

Miód ma dobrą opinię uniwersalnego środka na przeziębienie stosowanego w warunkach domowych. Najlepsze efekty osiąga się gdy jest podawany od razu na początku infekcji górnych dróg oddechowych. Użyty wtedy wzmacnia odporność i chroni drogi oddechowe przed rozwojem choroby. Dlatego poleca się miód na odporność dla dziecka i miód na wzmocnienie organizmu.

 

Kto może przyjmować miód na wzmocnienie odporności?

Miód na wzmocnienie organizmu polecany jest dla osób dorosłych w ilości 1 g na 1 kg masy ciała. W takiej ilości wzmacnia odporność i nie dopuszcza do rozwoju choroby. Gdy chce się podać miód na odporność dla dziecka proponowane są następujące ilości: dzieci w wieku 1-3 lat powinny przyjmować 1 łyżeczkę miodu dziennie, od 3 – 6 lat od 1 do 3 łyżeczek, a dzieciom powyżej 6 roku życia podaje się ok. 2 łyżek miodu na dzień. Podając miód na odporność dla dziecka trzeba mieć pewność, że dziecko nie ma alergii na miód i produkty pszczele.

 

Jak przyjmować miód na wzmocnienie organizmu?

Miód na wzmocnienie organizmu zwykle polecany jest jako napój po rozpuszczeniu w szklance ciepłej wody. Najlepiej jest podawać zarówno miód na odporność dla dziecka jak i miód na wzmocnienie organizmu dla dorosłych na 30 minut przed jedzeniem. Można przygotować taki roztwór miodu przed snem, a rano po dodaniu źródła witaminy C, otrzymać miód z cytryną na odporność. Miód na wzmocnienie organizmu najlepiej podawać 2 do 3 razy w roku. Taka kuracja wzmacniająca układ odpornościowy powinna trwać 1 do 2 miesięcy.

 

Jak przygotować miód z cytryną na odporność?

Z różnych rodzajów miodów można przygotować różne miodowe mikstury. Aby przygotować miód z cytryną na odporność można użyć miód wielokwiatowy w ilości ok. 100 g, dodać do niego sok wyciśnięty z połowy lub nawet całej cytryny, wymieszać i wypić taki miód na wzmocnienie organizmu. Bardziej popularny sposób na miód z cytryną na odporność to zmieszanie soku wyciśniętego z cytryny z prawie 1 litrem przegotowanej wody i z 100 g miodu. Często jest to miód lipowy.


Jaki jeszcze miód na wzmocnienie organizmu?

Gdy rozpatruje się temat miód na wzmocnienie organizmu, to okazuje się, że różne rodzaje miodu stosuje się na różne dolegliwości. Miód gryczany ma wysoką aktywność antybiotyczną. Gryczany miód zawiera kwercetynę, która spełnia ważną rolę w wychwytywaniu wolnych rodników tlenowych, co pokazuje jak działa ten miód na wzmocnienie organizmu. Miód rzepakowy polecany jest przy infekcjach górnych dróg oddechowych, ponieważ łagodzi kaszel i wspiera działanie układu odpornościowego.


Miód a schorzenia górnych dróg oddechowych

Przy przeziębieniach duże znaczenie ma miód na wzmocnienie organizmu. Na wzmocnienie układu odpornościowego w takich wypadkach polecany jest zwłaszcza miód wielokwiatowy, miód lipowy, miód rzepakowy, miód spadziowy, miód nawłociowy i miód wrzosowy. Również inne produkty pszczele jak: pyłek pszczeli i pierzga są polecane przy chorobach górnych dróg oddechowych takich jak przeziębienie, stany zapalne gardła. Pierzga ma też silne działanie na wzmocnienie odporności.



Miód a pyłek pszczeli

Miód powstaje poprzez zebranie przez pszczoły nektaru, a następnie umieszczenie go w specjalnych, woskowych plastrach. Ów nektar musi odpowiednio dojrzeć, by sacharoza przerodziła się w cukry proste, a także wzbogacić o dodatkowe substancje pszczelego pochodzenia, np. inhibinę. Dojrzałe plastry umieszczane są w specjalnej wirówce nad sitem. Miód na wzmocnienie organizmu jest najbardziej znanym produktem pszczelim, dlatego wiele osób pomija pyłek pszczeli, który również posiada szereg właściwości. Ten z kolei jest pyłkiem kwiatowym zebranym przez pszczoły i częściowo przetworzony. Odbywa się to w ten sposób, że drobne pyłki zostają zlepione w małe kuleczki - ok. 100 tys. ziaren pyłków na każdą kuleczkę!

 

Pyłek pszczeli – właściwości

Pyłek kwiatowy jest niedoceniany, ponieważ nie zachęca ludzi do spożywania słodkim smakiem. Jest swego rodzaju bombą substancji potrzebnych do funkcjonowania organizmu i działa tak jak miód na wzmocnienie organizmu. Pyłek pszczeli to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do budowy komórek i zapobiegają powstawaniu zakrzepów, regulują ciśnienie krwi. Do tego pyłki zawierają około 18 witamin. Pyłek pszczeli polecany jest przede wszystkim w przypadku przewlekłych stanów zapalnych, a przy tym wzmacniają pracę układu immunologicznego, a więc wpływają też na wzmocnienie odporności.

 

Pyłek pszczeli i miód na wzmocnienie organizmu

Pyłek pszczeli zawiera cenne flawonoidy, które mają pozytywny wpływ na organizm człowieka. Zawiera też enzymy, dzięki którym substancje pokarmowe dostarczane z pokarmem do organizmu są łatwiej wchłanianie. Badania nad pyłkiem pszczelim przyniosły wiedzę, że posiada on właściwości adaptogenne czyli ułatwiające organizmowi przystosowanie się do mniej sprzyjających warunków. Dzieje się to poprzez wzmocnienie odporności, a także sił fizycznych i psychicznych organizmu.


Jak przyjmować pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli można zalac przegotowana i przestudzoną woda, ale tez jest interesującym dodatkiem do posiłków. Jest smacznym dodatkiem do naturalnego jogurtu, smoothie czy koktajli. Stanowi wartościowy dodatek do zdrowych deserów, ciast i sosów sałatkowych. Można dodać pyłek pszczeli podczas przygotowania domowych batonów energetycznych, a także do porannej owsianki czy kaszy jaglanej.


Dla kogo pyłek pszczeli?

Pyłek kwiatowy i miód na wzmocnienie organizmu to doskonała odżywka dla osób osłabionych, wyczerpanych chorobą, z anemią i niedożywionych. Pyłek pszczeli ma działanie regenerujące, a także wzmacnia układ pokarmowy, dzięki zawartości naturalnych substancji antybiotycznych. Wpływa pozytywnie na układ nerwowy i zwiększa wytrzymałość fizyczną. W związku z tym pyłek pszczeli można polecić przy braku apetytu, niedożywienia, biegunek lub zaparć, przeciążenia fizycznego, nadmiernego obciążenia umysłowego i na wzmocnienie odporności.


Miód na wzmocnienie organizmu

Właściwości miodu są doceniane przez ludzkość od tysięcy lat. Uznaje się, że Hipokrates dożył 111 roku życia właśnie dzięki spożywaniu dużych ilości miodu. Miód składa się w 80% z cukrów, w 18% z wody i 2% ze składników mineralnych, witamin, protein i pyłku. Jako ciekawostkę można powiedzieć, że miód się nie psuje! Znajdowano bowiem go nawet w grobowcach faraonów i nadal nadawał się do spożycia. Ale czy miód jest zdrowy?


Miód ekologiczny

Aby otrzymać miód ekologiczny pasieka musi uzyskać certyfikat ekologiczny. Jest wtedy pod nadzorem jednostki certyfikującej, która ma obowiązek corocznej weryfikacji jakości otrzymywanego produktu. Ekologiczny miód to bardzo zdrowy element diety! Oczywiście, nie wszyscy powinni spożywać dużych jego ilości, ponieważ wysoki indeks glikemiczny IG sprawia, że nie powinni się za bardzo nim interesować diabetycy. Ale co ciekawe przy tym, uważa się powszechnie, że słodkie jedzenie i napoje mogą prowadzić do powstania próchnicy. Tymczasem miód hamuje jej rozwój!


Przepisy z miodem

Miód na wzmocnienie organizmu jest często stosowany w przepisie na złote mleko. Powstaje ono na bazie mleka krowiego lub napoju roślinnego, kurkumy, miodu i rozgrzewających przypraw jak cynamon, goździki czy imbir. Miód można dodać także do koktajlu, świeżo wyciśniętego soku czy herbaty. W zimie przygotowuje się rozgrzewającą owsiankę z kakao, imbirem i oczywiście z dodatkiem miodu. Miód jest także doskonałym dodatkiem do przygotowania dressingu do sałatek.

 

Podsumowanie - jak działa miód na wzmocnienie organizmu?

Enzymy pochodzące z gruczołów ślinowych pszczół zawarte w miodzie są substancjami bakteriostatycznymi. Chodzi o nadtlenek wodoru, który w stężonej wersji nazywany jest wodą utlenioną.

Do tego dochodzi zbawienny wpływ na układ oddechowy. Jest to związane z przeciwzapalnym działaniem, a także właściwościami wykrztuśnymi i uodparniającymi. Przez jedzenie miodu znacznie wzmacnia się układ immunologiczny, zapobiega powstawaniu zakażeń, jak i chorowaniu na grypy i przeziębienia. Nie bez powodu babcie polecają w razie takowego schorzenia dodać miodu do herbaty lub stworzyć na jego bazie domowy syrop. Sprawdza się on w leczeniu kaszlu, chrypy, kataru, dreszczy, zapalenia gardła, wysokiej temperatury.

 

Co jeszcze można dodać do obszernej już i tak listy?

Do tego wszystkiego wymienionego wyżej dochodzi to, że miód zmniejsza szkodliwe działanie różnego rodzaju używek, takich jak kawa, herbata, alkohol i tytoń, a do tego oczyszcza organizm. Zmniejsza też ryzyko powstania choroby wieńcowej i zespołu płucno-sercowego. Miód jest polecany jako wzmocnienie podczas wysiłku fizycznego i umysłowego. Substancje w nim zawarte pozytywnie działają na serce.