Domowy zakwas buraczany

Domowy zakwas buraczany

2
Zakwas buraczany z przepisu Katarzyny Bosackiej

SKŁADNIKI:

  • 2 kg buraków
  • liście laurowe
  • czosnek
  • ziele angielskie
  • goździki
  • cynamon
  • jałowiec
  • anyż
  • jabłko suszona
  • śliwka wędzona
  • 3 litry wody
  • skórka od chleba na prawdziwym zakwasie (niekoniecznie)

 

PRZYGOTOWANIE

Buraki szorujemy, kroimy w kawałki (nie musimy ich obierać). Wkładamy do garnka ceramicznego albo z kamionki. Dorzucamy przyprawy, pokrojone jabłko, śliwki, czosnek, chleb, zalewamy wodą, przykrywamy nie za szczelnie pokrywką i czekamy kilka dni. Po 3-4 dniach wyrzucamy skórkę i usuwamy biały nalot. Czekamy kolejne 2 dni. Po ok. 5 dniach zakwas jest gotowy. Przecedzamy go, wyławiamy przyprawy, które dokładamy do barszczu, solimy, pieprzymy, podgrzewamy, dodajemy łyżkę masła i barszcz gotowy!