Domowy zakwas buraczany
2
Zakwas buraczany z przepisu Katarzyny Bosackiej
SKŁADNIKI:
- 2 kg buraków
- liście laurowe
- czosnek
- ziele angielskie
- goździki
- cynamon
- jałowiec
- anyż
- jabłko suszona
- śliwka wędzona
- 3 litry wody
- skórka od chleba na prawdziwym zakwasie (niekoniecznie)
PRZYGOTOWANIE
Buraki szorujemy, kroimy w kawałki (nie musimy ich obierać). Wkładamy do garnka ceramicznego albo z kamionki. Dorzucamy przyprawy, pokrojone jabłko, śliwki, czosnek, chleb, zalewamy wodą, przykrywamy nie za szczelnie pokrywką i czekamy kilka dni. Po 3-4 dniach wyrzucamy skórkę i usuwamy biały nalot. Czekamy kolejne 2 dni. Po ok. 5 dniach zakwas jest gotowy. Przecedzamy go, wyławiamy przyprawy, które dokładamy do barszczu, solimy, pieprzymy, podgrzewamy, dodajemy łyżkę masła i barszcz gotowy!
Produkty powiązane z artykułem
Podobne artykuły