
Zero – to dobra czy zła ocena dla jajek?
W odwiecznym sporze co było pierwsze – jajko czy kura i tak ważniejsze jest pytanie o ich pochodzenie. To sposób hodowli i traktowania kur decyduje o tym jakiej jakości jest jajko.
Jajko – odżywcza całość
Jajko jest bardzo ważnym produktem w codziennej diecie. To źródło lekkostrawnego białka, a jego skład aminokwasów jest wzorcowy! Jajka dostarczają także: lecytyny, witaminy B12, żelaza, cynku, luteiny i kwasów tłuszczowych omega-3. Ta lista to kluczowe bioaktywne substancje odgrywające wielką rolę w procesach metabolicznych ludzkiego ciała.
Od zera do trójki
Jajka oznaczone symbolem 3 to jajka przemysłowe. Zachęcamy aby z nich zrezygnować. Te z numerkiem 2 pochodzą z chowu ściółkowego, a więc od kur trzymanych w zamknięciu, ale na ściółce (mają większą swobodę ruchów niż ptaki z klatek). Natomiast 1 to jajka od kur żyjących na wybiegu, ale również tym ptakom podaje się środki chemiczne w postaci leków oraz karmi się je nieekologicznymi paszami i często ziarnami z GMO. Najlepsze zarówno dla nas, jak u kur, są jajka z symbolem 0. Minimalne wymagania, jakie muszą być spełnione w ekologicznym chowie kur, to m.in.
• na 1 m2 powierzchni podłogi w kurniku może przypadać najwyżej 6 niosek
• kurnik powinien być wyposażony w grzędy, przy czym jedna kura potrzebuje jej min. 18 cm
• pasza kur powinna zawierać niezbędne dla drobiu aminokwasy egzogenne, sole mineralne i witaminy. Kryteria dotyczące rolnictwa ekologicznego wymagają aby 65% suchej masy dawki pokarmowej dla drobiu stanowiły zboża.
• w żywieniu kur można stosować wszystkie uprawiane ekologicznie gatunki zbóż łącznie z kukurydzą wolną od GMO, która daje ładne wybarwienie żółtka i tuszki (udział kukurydzy nie powinien jednak przekraczać 35%).
• źródłem białka w ekologicznym żywieniu kur są nasiona roślin strączkowych. Uzupełnieniem może być: mleko, drożdże piwne, nasiona słonecznika i gryki. W żywieniu drobiu powinno się wykorzystywać: odpady z warzyw, zielonki świeże lub suszone, zioła (pokrzywa, mniszek lekarski, krwawnik itp.). Są one cennym źródłem białka, witamin i soli mineralnych. Decydują o wybarwieniu żółtka, zdrowotności kurcząt i nieśności kur.
Z czego składa się pokarm kury w chowie ekologicznym?
Pokarm kur ekologicznych nie może zawierać GMO. Wszystkie składniki karmy dla zwierząt w hodowli ekologicznej pochodzą z rolnictwa ekologicznego. Dla kur są to:
• Zboża Chów ekologiczny wymaga, aby 65% suchej dawki pokarmowej stanowiły zboża. W żywieniu kur można stosować wszystkie gatunki zbóż łącznie z kukurydzą, która daje ładne wybarwienie żółtka.
• Nasiona roślin strączkowych – źródło białka.
• Mleko, drożdże piwne, nasiona słonecznika i gryki, pozostałości z warzyw, zielonki świeże lub suszone, zioła (pokrzywa, mniszek lekarski, krwawnik).
• Dodatkowo stosuje się m.in. rozdrobnione igliwie sosny lub jodły, susz z nasion pokrzyw i innych ziół. W ekologicznym chowie drobiu zabronione jest stosowanie leków weterynaryjnych. Są one używane jedynie w przypadku ratowania życia, czy ulgi w cierpieniu. Rolnicy prowadzący gospodarstwa metodami ekologicznymi, profilaktycznie podają kurom: napary z owoców: dzikiej róży, głogu, jarzębiny lub igliwia sosnowego czy czosnek.
0 – jaja od kur z chowu ekologicznego - mają dostęp do wolnego wybiegu, paszę ekologiczną i zagwarantowaną przestrzeń życiową w kurniku; |
1 – jaja od kur, które mają dostęp do wolnego wybiegu, ale ta cyfra nie mówi nic o sposobie karmienia kur; |
2 – jaja od kur, które mogą poruszać się wolno po całym kurniku, ale nie wychodzą nigdy na świeże powietrze; |
3 – jaja od kur, żyjących w klatkach gdzie są ciasno upakowane. |
Agnieszka Kaniewska ekspert ds zdrowego odżywiania