
Zielone placuszki z natką pietruszki i czosnkiem niedźwiedzim
Przepyszne placuszki, które są kwintesencją zdrowia – zwłaszcza jeśli doda się do nich czosnku niedźwiedziego. Jeśli go nie masz, możesz pominąć ten składnik i po prostu wykorzystać ulubione zioła.
SKŁADNIKI:
• 1 szklanka listów natki pietruszki, czosnku niedźwiedziego i bazylii (jeśli nie masz czosnku niedźwiedziego, użyj więcej natki)
• garść liści bazylii, lubczyku, koperku lub innych ziół
• 1½ szklanki mąki orkiszowej lub owsianej
• 1 jajko od kury z wolnego wybiegu
• ½ szklanki kefiru
• 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
• 1 łyżka soku z cytryny
• ½ łyżeczki sody oczyszczonej
• sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
• ulubiony olej roślinny do smażenia
WYKONANIE:
Listki natki pietruszki, czosnku niedźwiedziego i bazylii umyj i osusz na sicie. Wrzuć je do miksera (użyj końcówki z nożami) i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Całość zmiksuj. Podgrzej patelnię o grubym dnie, wlej olej. Łyżką nakładaj ciasto na rozgrzany olej. Smaż z obu stron na rumiano. Usmażone placuszki wykładaj na papier kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.