Zupa marchwiowo - migdałowa
2
Idealnie rozgrzewa w jesienne dni.
SKŁADNIKI:
- 2 szt. marchewki
- 1/2 szt. ziemniaka
- 1/3 szt. cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka migdałów
- 1/3 łyżeczki soku z cytryny
- 2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki oliwy lub masła sklarowanego
- szczypta imbiru
- szczypta cynamonu
- szczypta kurkumy
- szczypta kminku
PRZYGOTOWANIE:
W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojone w kostkę warzywa (marchewki, ziemniak, cebulę), podduś na małym ogniu pod przykryciem 2 minuty. Dodaj przyprawy (imbir, cynamon, kurkumę, kminek oraz czosnek), zalej wodą. Gotuj do miękkości warzyw. W międzyczasie zalej migdały wrzątkiem. Po ok. 15 minutach dodaj je do zupy i zmiksuj. Zdejmij z ognia, a kiedy zupa troszkę przestygnie dodaj sok z cytryny. Można podawać z łyżką jogurtu. Można również dodać szczyptę gałki muszkatołowej.
Produkty powiązane z artykułem
Podobne artykuły