Zupa marchwiowo - migdałowa

Zupa marchwiowo - migdałowa

2

Idealnie rozgrzewa w jesienne dni.

SKŁADNIKI:

  • 2 szt. marchewki
  • 1/2 szt. ziemniaka
  • 1/3 szt. cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka migdałów
  • 1/3 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki oliwy lub masła sklarowanego
  • szczypta imbiru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kurkumy
  • szczypta kminku

 

Gotowa lista zakupowa

 

PRZYGOTOWANIE:

W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojone w kostkę warzywa (marchewki, ziemniak, cebulę), podduś na małym ogniu pod przykryciem 2 minuty. Dodaj przyprawy (imbir, cynamon, kurkumę, kminek oraz czosnek), zalej wodą. Gotuj do miękkości warzyw. W międzyczasie zalej migdały wrzątkiem. Po ok. 15 minutach dodaj je do zupy i zmiksuj. Zdejmij z ognia, a kiedy zupa troszkę przestygnie dodaj sok z cytryny. Można podawać z łyżką jogurtu. Można również dodać szczyptę gałki muszkatołowej.