Zupa wiejska typu minestrone z bezglutenowym makaronem
2
Czas przygotowania: 60min
Trudność: Średnia
Liczba porcji: 4
Składniki:
- Bezglutenowy makaron Anellini 120 g
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2l wywaru warzywny
- fasola w puszce 300 g
- 1-2 marchewki
- 1 seler
- 1 cukinia
- ½ cebula
- 1 por
- 1 ziemniak
- 3 łyżki sosu pomidorowego
- 1 szczypta majeranku
- 2 liście laurowe
- do smaku bazylia, sól i pieprz
Przygotowanie:
Posiekać drobno cebulę, seler, marchewkę, pora i bazylię. Wrzucić do garnka z oliwą i poddusić przez kilka minut. Dodać przecier pomidorowy, ziemniaka, pokrojoną w słupki cukinię, tymianek, majeranek, kilka całych ziarenek fasoli i utarte purée z pozostałych. Zalać wywarem, doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Na koniec dodać makaron i gotować w zupie przez czas wskazany na opakowaniu. Zupę serwować parującą.
Podobne artykuły