Zupa wiejska typu minestrone z bezglutenowym makaronem

Zupa wiejska typu minestrone z bezglutenowym makaronem

2

Czas przygotowania: 60min

Trudność: Średnia

Liczba porcji: 4 

Składniki:

  • Bezglutenowy makaron Anellini 120 g
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2l wywaru warzywny
  • fasola w puszce 300 g
  • 1-2 marchewki
  • 1 seler
  • 1 cukinia
  • ½ cebula
  • 1 por
  • 1 ziemniak
  • 3 łyżki sosu pomidorowego
  • 1 szczypta majeranku
  • 2 liście laurowe
  • do smaku bazylia, sól i pieprz

Przygotowanie:

Posiekać drobno cebulę, seler, marchewkę, pora i bazylię. Wrzucić do garnka z oliwą i poddusić przez kilka minut. Dodać przecier pomidorowy, ziemniaka, pokrojoną w słupki cukinię, tymianek, majeranek, kilka całych ziarenek fasoli i utarte purée z pozostałych. Zalać wywarem, doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Na koniec dodać makaron i gotować w zupie przez czas wskazany na opakowaniu. Zupę serwować parującą.