Przepisy

Zupa z gruszki i pietruszki z tymiankiem

SKŁADNIKI

2 – 4 porcje

  • 500g korzenia pietruszki
  • 2 gruszki
  • 1/4 bulwy małego selera
  • 5 cm pora
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pałka selera naciowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3 szklanki bulionu warzywnego (750ml)
  • 1 szklanka niesłodzonego napoju roślinnego (polecam z nerkowców)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej 
  • 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • nasiona czarnuszki i posiekana natka pietruszki

 

PRZYGOTOWANIE

Pietruszkę wraz z bulwą selera obieramy i kroimy na małe kawałki. Myjemy gruszki, pora i pałkę selera, gruszki wydrążamy i wszystko siekamy na drobne kawałki (obieranie gruszek jest opcjonalne, ja nie obieram). Obieramy i siekamy cebulę, wyciskamy czosnek. Przygotowujemy wszystkie przyprawy i pozostałe składniki. W dużym garnku grzejemy olej, dodajemy cebulę oraz czosnek i smażymy 2 minuty. Następnie dodajemy posiekane warzywa i gruszki i dusimy wszystko przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut. Na końcu wlewamy napój, dodajemy przyprawy (tymianek, sól, pieprz, sok z cytryny) i miksujemy całość na gładko. Podajemy z dodatkami lub bez. Zupę przechowujemy w lodówce, do 3 dni.

Podobne artykuły