Żur na zakwasie
2
SKŁADNIKI
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 dużego selera
- 1 por
- 5 liści laurowych
- 5-8 ziaren ziela angielskiego
- 5 ząbków czosnku
- 6-8 grzybów suszonych
- 4l wody
- 1l zakwasu
- 2-3 gałązki majeranku
- 5 jajek
- 1 kg białej kiełbasy
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie warzywa myjemy i obieramy, wkładamy do garnka, dorzucamy liście laurowe, ziele i umyte grzyby, wlewamy wodę, doprawiamy solą i nastawiamy wywar. Pod koniec gotowania dodajemy wyciśnięty czosnek oraz pieprz do smaku. Gdy wywar jest już gotowy, dodajemy zakwas, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy do wazy i posypujemy majerankiem. W wazie czeka ugotowane jajko i ewentualnie biała podsmażona kiełbasa.
Podobne artykuły