Żur na zakwasie

Żur na zakwasie

2

SKŁADNIKI

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 dużego selera
  • 1 por
  • 5 liści laurowych
  • 5-8 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ząbków czosnku
  • 6-8 grzybów suszonych
  • 4l wody
  • 1l zakwasu
  • 2-3 gałązki majeranku
  • 5 jajek
  • 1 kg białej kiełbasy

 

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie warzywa myjemy i obieramy, wkładamy do garnka, dorzucamy liście laurowe, ziele i umyte grzyby, wlewamy wodę, doprawiamy solą i nastawiamy wywar. Pod koniec gotowania dodajemy wyciśnięty czosnek oraz pieprz do smaku. Gdy wywar jest już gotowy, dodajemy zakwas, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy do wazy i posypujemy majerankiem. W wazie czeka ugotowane jajko i ewentualnie biała podsmażona kiełbasa.