Przepisy

Żurek - tradycyjny polski probiotyk

04-03-2021

Nasi przodkowie jadali tę zupę bardzo często, nawet na śniadanie. Przygotowuje się ją na bazie zakwasu żytniego. Jest przebogata w składniki odżywcze i probiotyki, wspaniale reguluje trawienie i wspiera metabolizm. Zawiera wiele cennych pierwiastków takich jak potas, wapń, cynk, miedź czy mangan, a także witaminy E, B1, B2 i PP. Żurek możesz podawać z podsmażonymi grzybami, ugotowanymi ziemniakami oraz świeżymi ziołami jako pożywne i sycące danie.

SKŁADNIKI:

  • 1 ½ -2 litry bulionu z warzyw
  • 1-2 szklanki zakwasu żytniego (w zależności od intensywności)
  • 3 drobno pokrojone marchewki
  • 1 drobno pokrojona pietruszka
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 3-4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego  
  • ½ łyżki suszonego majeranku  
  • ½ łyżeczki suszonego cząbru drobno posiekana natka pietruszki lub koperek
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

W garnku rozpuść i podsmaż na rumiano drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem i pieprzem. Całość zalej wrzącym bulionem, dodaj obrane i drobno pokrojone marchewki i pietruszkę oraz liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Gotuj na wolnym ogniu, aż marchewka i pietruszka będą miękkie. Następnie dodaj zakwas, najpierw tylko jedną szklankę, a w razie potrzeby drugą. Całość zagotuj i zdejmij z ognia. Dopraw solą i pieprzem. Na talerzach ułóż ugotowane ziemniaki. Zalej gorącą zupą i posyp świeżo posiekanymi ziołami.

Przepis Agnieszki Maciąg z książki „SMAK WIECZNEJ MŁODOŚCI. Jak zachować młodość i witalność w każdym wieku”.

Produkty powiązane z artykułem