Produkty powiązane z artykułem
Podobne artykuły
wywar na żurek:
włoszczyzna: 2 pietruszki, 3 marchewki, cebula, 1⁄4 selera
Przygotuj wywar na żurek. Nastaw w garnku wodę. Obierz warzywa. Wrzuć je do wody razem z ziołami i gotuj pod przykryciem na małym ogniu pół godziny. Jedną marchewkę i pietruszkę wyjmij po 10 minutach i pokrój w 5-milimetrowej grubości plasterki, odłóż. Przecedź wywar, znowu podgrzej.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i podsmaż ją na złoty kolor. Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę na patelnię i smaż jeszcze minutę. Do gotującego się czystego wywaru dodaj cebulę z czosnkiem i grzyby. Gotuj 10 minut. Obierz ziemniaki, pokrój je w grubą kostkę. Śliwki przekrój na pół, a następnie dodaj je z ziemniakami i gotuj 5 minut.
Teraz czas na zakwas. Dobrze wstrząśnij butelką, tak aby mąka połączyła się z płynem. Wlewaj cienkim strumyczkiem zakwas do gotującego się wywaru i mieszaj energicznie łyżką. Wszystko po to, aby nie zrobiły się grudki z mąki. Zagotuj, mieszając, bo mąka osiada na dnie i może się przypalić. Dodaj pokrojoną pietruszkę i marchewkę, solidną garść majeranku, posól i popierz do smaku. Kiedy żurek przestygnie, dodaj śmietanę i zamieszaj. Podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami.