Żurek ze śliwką i jajkiem na twardo

Żurek ze śliwką i jajkiem na twardo

2

Składniki

  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 niewielkich ziemniaków
  • 300 g śliwki wędzonej lub suszonej wcześniej namoczonej
  • 200 ml śmietany 18%
  • suszony majeranek
  • olej słonecznikowy
  • sól
  • pieprz

wywar na żurek:

włoszczyzna: 2 pietruszki, 3 marchewki, cebula, 1⁄4 selera

 

zioła:

  • 4 liście laurowe,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • po 2 łyżki rozmarynu i tymianku
  • garść suszonych grzybów
  • 2 l wody

Przygotowanie

 

Przygotuj wywar na żurek. Nastaw w garnku wodę. Obierz warzywa. Wrzuć je do wody razem z ziołami i gotuj pod przykryciem na małym ogniu pół godziny. Jedną marchewkę i pietruszkę wyjmij po 10 minutach i pokrój w 5-milimetrowej grubości plasterki, odłóż. Przecedź wywar, znowu podgrzej.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i podsmaż ją na złoty kolor. Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę na patelnię i smaż jeszcze minutę. Do gotującego się czystego wywaru dodaj cebulę z czosnkiem i grzyby. Gotuj 10 minut. Obierz ziemniaki, pokrój je w grubą kostkę. Śliwki przekrój na pół, a następnie dodaj je z ziemniakami i gotuj 5 minut.

Teraz czas na zakwas. Dobrze wstrząśnij butelką, tak aby mąka połączyła się z płynem. Wlewaj cienkim strumyczkiem zakwas do gotującego się wywaru i mieszaj energicznie łyżką. Wszystko po to, aby nie zrobiły się grudki z mąki. Zagotuj, mieszając, bo mąka osiada na dnie i może się przypalić. Dodaj pokrojoną pietruszkę i marchewkę, solidną garść majeranku, posól i popierz do smaku. Kiedy żurek przestygnie, dodaj śmietanę i zamieszaj. Podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami.

Produkty powiązane z artykułem