Żywienie dzieci - podstawowe zasady i wskazówki

Żywienie dzieci - podstawowe zasady i wskazówki

2

Co powinno się znaleźć w diecie dziecka

Całodzienny jadłospis dziecka szkolnego powinien zawierać:

• produkty ze zbóż (w każdym posiłku!);

• warzywa 3-5 razy dziennie i owoce przynajmniej w 2 porcjach;

• nabiał min. 2-krotnie w ciągu dnia;

• wędliny, mięso, ryby czy jajka przynajmniej 1 dziennie.

Najlepsze produkty dla dzieci:

• naturalne – najlepiej aby posiadały certyfikat ekologiczny;

• pełnowartościowe (nieczyszczone) produkty zbożowe – proces rafinacji pozbawia zboża wielu cennych składników;

• różnorodne – pełna gama (także kolorystyczna) dostępnych warzyw;

• najlepsze napoje mleczne to: naturalne jogurty, kefiry, mleko acidofilne i maślanka – ułatwiają przyswajanie przez organizm ważnych składników odżywczych: wapnia, fosforu, białka i witamin z grupy B, bez zaburzającego ten proces cukru.

Zaleca się aby unikać tłuszczów nasyconych trans obecnych w daniach typu instant.

Porady, z których warto skorzystać, aby trzymać dzieci z daleka od niezdrowych przekąsek:

• zapewnienie zrównoważonych pod względem odżywczym posiłków, podawanych regularnie i o stałych porach;

• najlepszym deserem są owoce w różnych formach: surowe, w kompotach, pieczone, musy, suszone;

• najlepszą przekąską jest „mieszanka studencka” czyli suszone owoce, pestki dyni i słonecznika oraz różne orzechy;

• do przygotowywania ciast i deserów wybierajmy produkty naturalne (nieprzetworzone, nierafinowane) tzn. razową mąkę, słód ryżowy lub jęczmienny i sok jabłkowy.