Żywienie dzieci - podstawowe zasady i wskazówki
Co powinno się znaleźć w diecie dziecka
Całodzienny jadłospis dziecka szkolnego powinien zawierać:
• produkty ze zbóż (w każdym posiłku!);
• warzywa 3-5 razy dziennie i owoce przynajmniej w 2 porcjach;
• nabiał min. 2-krotnie w ciągu dnia;
• wędliny, mięso, ryby czy jajka przynajmniej 1 dziennie.
Najlepsze produkty dla dzieci:
• naturalne – najlepiej aby posiadały certyfikat ekologiczny;
• pełnowartościowe (nieczyszczone) produkty zbożowe – proces rafinacji pozbawia zboża wielu cennych składników;
• różnorodne – pełna gama (także kolorystyczna) dostępnych warzyw;
• najlepsze napoje mleczne to: naturalne jogurty, kefiry, mleko acidofilne i maślanka – ułatwiają przyswajanie przez organizm ważnych składników odżywczych: wapnia, fosforu, białka i witamin z grupy B, bez zaburzającego ten proces cukru.
Zaleca się aby unikać tłuszczów nasyconych trans obecnych w daniach typu instant.
Porady, z których warto skorzystać, aby trzymać dzieci z daleka od niezdrowych przekąsek:
• zapewnienie zrównoważonych pod względem odżywczym posiłków, podawanych regularnie i o stałych porach;
• najlepszym deserem są owoce w różnych formach: surowe, w kompotach, pieczone, musy, suszone;
• najlepszą przekąską jest „mieszanka studencka” czyli suszone owoce, pestki dyni i słonecznika oraz różne orzechy;
• do przygotowywania ciast i deserów wybierajmy produkty naturalne (nieprzetworzone, nierafinowane) tzn. razową mąkę, słód ryżowy lub jęczmienny i sok jabłkowy.