WEGETARIAŃSKI BIO

*IMPORT Brokuł ekologiczny [na wagę] (500g) - BIO (i)

  • (1 Opinii) Dodaj recenzję
  • Kod: 282496???????
    Producent: IMPORT EKO-WITAL
  • BROKUŁ WŁOSKI– jedno z najwartościowszych warzyw; zasobny w witaminy i sole mineralne (dużo wapnia, żelaza, fosforu); zawiera substancję antyrakową – sulforaphan; 100g dostarcza 36 kcal; łodyga również jadalna; można go gotować jak kalafiory, dodawać do zup, zemleć i przyrządzać kotlety, jeść w różnych zapiekankach lub na surowo w sałatkach (przed spożyciem na surowo moczyć 10 – 15 minut w osolonej lub lekko zakwaszonej wodzie). Wskazany dla osób zagrożonych chorobami serca.

    Kraj pochodzenia: Włochy

    Przepis

    Makaron z brokułem, kukurydzą i kimchi
    Makaron z brokułem, kukurydzą i kimchi

     Wszystkie składniki sosu umieścić w rondelku, podgrzewać i mieszać do czasu połączenia się składników.

    Kolbę kukurydzy gotujemy około 8 minut (jeśli mamy ugotowane kolby bądź kukurydzę w puszcze, pomijamy ten punkt).

     

    MAKARON Z BROKUŁEM, KUKURYDZĄ I KIMCHI

     

    SKŁADNIKI:

    • ½ chili
    • 3 cm imbiru
    • 2 ząbki czosnku
    • 10 różyczek brokułu
    • 1 kolba kukurydzy *
    • 2 porcje makaronu soba
    • 150 g Old Friends KIMCHI Vegan Mild BIO

     

    Sos:

    • 30 ml sosu sojowego
    • 30 ml wody
    • 1 łyżka brązowego cukru
    • sok z połowy limonki
    • 2 łyżki oleju sezamowego
    • ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej
    • ½ łyżeczki czarnego pieprzu

     

    PRZYGOTOWANIE:

     Wszystkie składniki sosu umieścić w rondelku, podgrzewać i mieszać do czasu połączenia się składników.

    Kolbę kukurydzy gotujemy około 8 minut (jeśli mamy ugotowane kolby bądź kukurydzę w puszcze, pomijamy ten punkt).

    Brokuł myjemy i kroimy na małe różyczki, które następnie gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut (al dente).

    Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

    Szczypior kroimy w 4 cm kawałki. Czosnek, imbir i chili siekamy w drobną kosteczkę, a następnie smażymy w woku lub w głębokiej patelni z rozgrzanym olejem przez 2 minuty.

    Dodajemy obkrojone ziarna kukurydzy i brokuł, mocno podsmażamy do zarumienienia. Podlewamy wcześniej przygotowanym sosem, dodajemy makaron, kimchi, szczypior i dokładnie mieszamy.

    Podajemy ze świeżą kolendrą i prażonym sezamem.

     

    * Jeśli nie jesteśmy w stanie kupić kolby kukurydzy, możemy użyć kukurydzy w puszce