RAPUNZEL Bulion - kostki warzywne rosołowe z ziołami (8 x 10,5g) - BIO
Bulion - kostki warzywne rosołowe z ziołami ekologiczne
Skład: sól morska, tłuszcz palmowy nieutwardzony*, skrobia kukurydziana*, syrop kukurydziany*,cukier trzcinowy*, ekstrakt z drożdży*, pietruszka*, czosnek*, borowiki*,sok warzywny z koncentratu*(marchew*, cebula*), bazylia*, sproszkowana cebula*,kurkuma*, liście lubczyku*, gałka muszkatołowa*, liście selera*, pieprz*, koper*, sproszkowana dynia*, rozmaryn*, korzeń lubczyku*, olej słonecznikowy*, nasiona kopru*
* certyfikowany składnik ekologiczny
Masa netto: 8x10,5g
Pochodzenie: rolnictwo UE / spoza UE
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna - 1256 kJ/301 kcal
Tłuszcz - 18,2 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 9,8 g
Węglowodany - 30,8 g
w tym cukry - 8,5 g
Błonnik - 1,1 g
Białko - 2,9 g
Sól - < 42,72 g
Certyfikacja: DE-OKO-001
Producent: Rapunzel Naturkost, 87764 Legau, Deutschland
Dystrybutor: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno, certyfikat PL-EKO-07
Informacje dodatkowe:
Przygotowanie: rozpuścić kostkę w 500ml gorącej wody lub dodać bezpośrednio do potrawy.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Przepis
Nasi przodkowie jadali tę zupę bardzo często, nawet na śniadanie. Przygotowuje się ją na bazie zakwasu żytniego. Jest przebogata w składniki odżywcze i probiotyki, wspaniale reguluje trawienie i wspiera metabolizm. Zawiera wiele cennych pierwiastków takich jak potas, wapń, cynk, miedź czy mangan, a także witaminy E, B1, B2 i PP. Żurek możesz podawać z podsmażonymi grzybami, ugotowanymi ziemniakami oraz świeżymi ziołami jako pożywne i sycące danie.
SKŁADNIKI:
- 1 ½ -2 litry bulionu z warzyw
- 1-2 szklanki zakwasu żytniego (w zależności od intensywności)
- 3 drobno pokrojone marchewki
- 1 drobno pokrojona pietruszka
- 1 drobno posiekana cebula
- 3-4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
- 2 łyżki masła klarowanego
- 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego
- ½ łyżki suszonego majeranku
- ½ łyżeczki suszonego cząbru drobno posiekana natka pietruszki lub koperek
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
W garnku rozpuść i podsmaż na rumiano drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem i pieprzem. Całość zalej wrzącym bulionem, dodaj obrane i drobno pokrojone marchewki i pietruszkę oraz liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Gotuj na wolnym ogniu, aż marchewka i pietruszka będą miękkie. Następnie dodaj zakwas, najpierw tylko jedną szklankę, a w razie potrzeby drugą. Całość zagotuj i zdejmij z ognia. Dopraw solą i pieprzem. Na talerzach ułóż ugotowane ziemniaki. Zalej gorącą zupą i posyp świeżo posiekanymi ziołami.
Przepis Agnieszki Maciąg z książki „SMAK WIECZNEJ MŁODOŚCI. Jak zachować młodość i witalność w każdym wieku”.