BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI BIO

ALCE NERO Bulion w proszku wegetariański (120g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 8009004809598
    Producent: ALCE NERO
  • Bulion warzywny w proszku Alce Nero bez dodatku oleju palmowego, jest idealny do przyrządzania wszelkiego rodzaju zup, sosów czy risotto. Przyotowanie: rozpuścić 10g (ok. 1 łyżeczka) w 0,5 l wrzącej wody lub posypać bezpośrednio na potrawę w celu nadania smaku.

    Bulion w proszku wegetariański (120g) - BIO

    Składniki: sól, suszone płatki ziemniaczane*(19,4%), mąka kukurydziana*, ekstrakt z drożdży, suszone warzywa w różnych proporcjach* 10% (cebula*, marchew*, seler*, pietruszka*, bazylia*, pomidor*), kurkuma*, gałka muszkatołowa*

    *składniki ekologiczne

    Wartość odżywcza w 100g:

    wartość energetyczna - 724 kJ / 171 kcal

    tłuszcz - 0,20 g

    w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 0,06 g

    węglowodany - 30,70 g

    w tym cukry - 2,50 g

    białko - 9,4 g

    sól - 20,10 g

    błonnik - 4,60 g

    Alergeny: Zawiera seler

    Możliwe alergeny: Może zawierać śladowe ilości glutenu oraz laktozy.

     

    Produkt naturalny: TAK

    Produkt wegetariański: TAK

    Produkt wegański: TAK

    Bez glutenu w składnikach: TAK

    Bez cukru: TAK

    Bez barwników: TAK

    Bez konserwantów: TAK

    Bez jaj: TAK

    Bez orzechów: TAK

    Bez drożdży: NIE

    Przepis

    Żurek - tradycyjny polski probiotyk
    Żurek - tradycyjny polski probiotyk

    Nasi przodkowie jadali tę zupę bardzo często, nawet na śniadanie. Przygotowuje się ją na bazie zakwasu żytniego. Jest przebogata w składniki odżywcze i probiotyki, wspaniale reguluje trawienie i wspiera metabolizm. Zawiera wiele cennych pierwiastków takich jak potas, wapń, cynk, miedź czy mangan, a także witaminy E, B1, B2 i PP. Żurek możesz podawać z podsmażonymi grzybami, ugotowanymi ziemniakami oraz świeżymi ziołami jako pożywne i sycące danie.

    SKŁADNIKI:

    • 1 ½ -2 litry bulionu z warzyw
    • 1-2 szklanki zakwasu żytniego (w zależności od intensywności)
    • 3 drobno pokrojone marchewki
    • 1 drobno pokrojona pietruszka
    • 1 drobno posiekana cebula
    • 3-4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
    • 2 łyżki masła klarowanego
    • 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego  
    • ½ łyżki suszonego majeranku  
    • ½ łyżeczki suszonego cząbru drobno posiekana natka pietruszki lub koperek
    • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

     

    PRZYGOTOWANIE:

    W garnku rozpuść i podsmaż na rumiano drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem i pieprzem. Całość zalej wrzącym bulionem, dodaj obrane i drobno pokrojone marchewki i pietruszkę oraz liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Gotuj na wolnym ogniu, aż marchewka i pietruszka będą miękkie. Następnie dodaj zakwas, najpierw tylko jedną szklankę, a w razie potrzeby drugą. Całość zagotuj i zdejmij z ognia. Dopraw solą i pieprzem. Na talerzach ułóż ugotowane ziemniaki. Zalej gorącą zupą i posyp świeżo posiekanymi ziołami.

    Przepis Agnieszki Maciąg z książki „SMAK WIECZNEJ MŁODOŚCI. Jak zachować młodość i witalność w każdym wieku”.