WEGETARIAŃSKI BIO

ALCE NERO Bulion w proszku wegetariański (120g) - BIO

Kod: 8009004809598
Producent: ALCE NERO
Bulion warzywny w proszku Alce Nero bez dodatku oleju palmowego, jest idealny do przyrządzania wszelkiego rodzaju zup, sosów czy risotto. Przyotowanie: rozpuścić 10g (ok. 1 łyżeczka) w 0,5 l wrzącej wody lub posypać bezpośrednio na potrawę w celu nadania smaku.

Bulion w proszku wegetariański (120g) - BIO

Składniki: sól, suszone płatki ziemniaczane*(19,4%), mąka kukurydziana*, ekstrakt z drożdży, suszone warzywa w różnych proporcjach* 10% (cebula*, marchew*, seler*, pietruszka*, bazylia*, pomidor*), kurkuma*, gałka muszkatołowa*

*składniki ekologiczne

Wartość odżywcza w 100g:

wartość energetyczna - 724 kJ / 171 kcal

tłuszcz - 0,20 g

w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 0,06 g

węglowodany - 30,70 g

w tym cukry - 2,50 g

białko - 9,4 g

sól - 20,10 g

błonnik - 4,60 g

Alergeny: Zawiera seler

Możliwe alergeny: Może zawierać śladowe ilości glutenu oraz laktozy.

 

Produkt naturalny: TAK

Produkt wegetariański: TAK

Produkt wegański: TAK

Bez glutenu w składnikach: TAK

Bez cukru: TAK

Bez barwników: TAK

Bez konserwantów: TAK

Bez jaj: TAK

Bez orzechów: TAK

Bez drożdży: NIE

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Tak
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Żurek - tradycyjny polski probiotyk
Żurek - tradycyjny polski probiotyk

Nasi przodkowie jadali tę zupę bardzo często, nawet na śniadanie. Przygotowuje się ją na bazie zakwasu żytniego. Jest przebogata w składniki odżywcze i probiotyki, wspaniale reguluje trawienie i wspiera metabolizm. Zawiera wiele cennych pierwiastków takich jak potas, wapń, cynk, miedź czy mangan, a także witaminy E, B1, B2 i PP. Żurek możesz podawać z podsmażonymi grzybami, ugotowanymi ziemniakami oraz świeżymi ziołami jako pożywne i sycące danie.

SKŁADNIKI:

  • 1 ½ -2 litry bulionu z warzyw
  • 1-2 szklanki zakwasu żytniego (w zależności od intensywności)
  • 3 drobno pokrojone marchewki
  • 1 drobno pokrojona pietruszka
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 3-4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego  
  • ½ łyżki suszonego majeranku  
  • ½ łyżeczki suszonego cząbru drobno posiekana natka pietruszki lub koperek
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

W garnku rozpuść i podsmaż na rumiano drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem i pieprzem. Całość zalej wrzącym bulionem, dodaj obrane i drobno pokrojone marchewki i pietruszkę oraz liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Gotuj na wolnym ogniu, aż marchewka i pietruszka będą miękkie. Następnie dodaj zakwas, najpierw tylko jedną szklankę, a w razie potrzeby drugą. Całość zagotuj i zdejmij z ognia. Dopraw solą i pieprzem. Na talerzach ułóż ugotowane ziemniaki. Zalej gorącą zupą i posyp świeżo posiekanymi ziołami.

Przepis Agnieszki Maciąg z książki „SMAK WIECZNEJ MŁODOŚCI. Jak zachować młodość i witalność w każdym wieku”.