BIO

Burak ekologiczny 1kg - BIO (PL)

Dodaj recenzję
Kod: 280528???????

Burak czerwony bogaty jest w witaminy C i B1 zawiera mnóstwo makro i mikroelementów. W jego składzie jest dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Ten skład chemiczny buraka ma bardzo duże znaczenie w zwalczaniu nowotworów.

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Polska

 

CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

BEZGLUTENOWY: TAK

BEZLAKTOZOWY: TAK

WEGETARIAŃSKI: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Tak
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez dodatku cukru: Tak

Przepis

Wielkanocny barszcz czerwony
Wielkanocny barszcz czerwony

Buraki obieramy i kroimy lub ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy do wywaru wraz z czosnkiem, ziarnami ziela angielskiego, pieprzu i liśćmi laurowymi. Gotujemy do miękkości buraków, pod koniec gotowania dodajemy tarty chrzan, majeranek i opcjonalnie zabielamy całość śmietaną.

Składniki:

  • 1 l wywaru warzywnego lub na bazie wędzonki (żeberka, boczek, pieczona szynka)
  • 4-6 buraków
  • 500 ml barszczu kiszonego (jeśli chcemy uzyskać delikatniejszy smak) lub 500 ml zakwasu z buraków (wówczas danie będzie bardziej wyraziste)
  • chrzan
  • ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, pieprz, majeranek
  • opcjonalnie: śmietana

Przygotowanie:

Buraki obieramy i kroimy lub ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy do wywaru wraz z czosnkiem, ziarnami ziela angielskiego, pieprzu i liśćmi laurowymi. Gotujemy do miękkości buraków, pod koniec gotowania dodajemy tarty chrzan, majeranek i opcjonalnie zabielamy całość śmietaną.

Przepis pochodzi od naszego dostawcy: Bio Food