BIO

Burak ekologiczny żółty (1 kg) - BIO (I)

Dodaj recenzję
Kod: 280263???????
Buraki żółte zawdzięczają swój kolor betaksantynie, naturalnemu barwnikowi, który charakteryzuje się wyjątkowo silnymi właściwościami przeciwutleniającymi. Odmiana żółta ma silniejszy smak i jest bardziej aromatyczna od buraków czerwonych. Nadaje się do spożycia na surowo, do pieczenia w piekarniku, gotowania i do marynowania. Po obróbce termicznej burak żółty zachowuje swój kolor. >>> Burak jest bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak magnez, potas, cynk, żelazo czy fosfor oraz dwóch mało znanych pierwiastków - cezu i rubidu. Pełno jest w nim również witamin z grupy B oraz witaminy C, A, E, K, błonnik pokarmowy, przeciwutleniacze oraz kwas foliowy. >>> Ponieważ ugotowane buraki tracą większość składników odżywczych najlepiej jest spożywać je na surowo lub wyciskać z nich sok, w którym znajduje się najwięcej składników odżywczych. Buraki swoje właściwości prozdrowotne zawdzięczają również ogromnej ilości antocyjanów. >>> Burak jest warzywem niskokalorycznym w 100g zaledwie 43 kcal. Warto go więc włączyć do każdej diety.

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Niemcy 

CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

BEZGLUTENOWY: TAK

BEZLAKTOZOWY: TAK

WEGETARIAŃSKI: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Tak
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez dodatku cukru: Tak