WEGETARIAŃSKI BIO

*IMPORT Cebula ekologiczna (0,5kg) - BIO (i)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 281250???????
    Producent: IMPORT EKO-WITAL
  • CEBULA – jest bardzo cenna ale dość ciężko strawna; w postaci gotowanej, duszonej jest łatwiej przyswajalna; najlepiej spożywać ją codziennie w niewielkich ilościach, w dowolnej formie ale najlepiej na surowo: 1/4 średniej cebuli dziennie działa profilaktycznie przed przeziębieniem (po czosnku odznacza się największą ilością związków bakterio- i wirusobójczych, jest bogata w cynk), pomoże uchronić się przed miażdżycą i zawałem, przy katarze cebulę upiec lub udusić z miodem, rozetrzeć na miazgę i zmieszać ze szklanką gorącego mleka, wypić przed snem; wraz z czosnkiem zapobiega tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych, przyczynia się do zapobiegania miażdżycy; cebulę zmacerowaną w białym winie poleca się starszym panom do zapobiegania chorobom gruczołu krokowego, a także leczniczo gdy już chorują; dezynfekuje rany, przyspiesza gojenie; okład na ranę – upieczoną cebulę obiera się z łuski, miażdży, nakłada na gazę i przykłada na chore miejsce.

    Przepis

    Zupa grzybowa
    Zupa grzybowa
    Przepis na wigilijną zupę grzybową od Food Porn Vegan Style

    SKŁADNIKI:

    • 2 garście suszonych grzybów (borowiki i podgrzybki) (40g)
    • 500 ml gorącej wody (do moczenia grzybów)
    • 1 pęczek włoszczyzny (2 marchewki,2 pietruszki,1/4 selera, kilka łodyg zielonej pietruszki)
    • 6 pieczarek (brunatne będą najlepsze, ale zwykłe też się nadają)
    • ½ szklanki nerkowców
    • 2 cebule
    • 2 liście laurowe
    • 3 ziarenka ziela angielskiego
    • 2 ziarenka jałowca (opcjonalnie)
    • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
    • ½ łyżeczki suszonego tymianku
    • 1,5l wody

    PRZYGOTOWANIE:

    Najlepiej jest przygotować wywar i zamoczyć nerkowce dzień wcześniej, wywar dzięki temu bardziej się “przegryzie”, a przygotowanie zupy następnego dnia, zajmie nam mniej czasu. Jednak nie jest to warunek konieczny. Najpierw namaczamy nerkowce, wsypujemy je do szklanki/słoika, zalewamy wodą i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników lub na noc. Następnie wsypujemy suszone grzyby do miski, zalewamy 500ml gorącej wody i moczymy 30min-1h, po tym czasie odcedzamy, ale zachowujemy wywar! Teraz przystępujemy do przygotowania bulionu. Obieramy warzywa i drobno je siekamy, przygotowujemy zioła i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, rozmaryn, tymianek), pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Do garnka wlewamy wodę z moczenia grzybów, dodajemy posiekane warzywa, zioła, przyprawy, cebulę (można ją wcześniej opalić na ogniu), oraz kilka namoczonych grzybów, dopełniamy 1,5l wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 1 godziny. Po tym czasie odcedzamy warzywa i przyprawy od wywaru (można je np. zmiksować, doprawić i używać jako pastę na kanapki). Wywar odstawiamy na bok. Następnie grzejemy 2 łyżki oliwy w garnku, wrzucamy do niej posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy namoczone grzyby, smażymy kilka minut, wlewamy wywar i gotujemy 10-20 minut. Gdy zupa lekko przestygnie wlewamy ją do kielicha blendera (wcześniej można zachować część grzybów, jeśli nie ma być to 100% zupa-krem), dodajemy namoczone i odcedzone nerkowce i miksujemy na gładko. Wlewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy tuż przed podaniem. Można podawać z makaronem, grzankami czosnkowymi lub bez niczego. Jest pyszna.