WEGETARIAŃSKI BIO

Cebula żółta ekologiczna 1kg - BIO (PL)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 280438???????
  • Cebula ekologiczna jest bardzo cenna ale dość ciężko strawna; w postaci gotowanej, duszonej jest łatwiej przyswajalna; najlepiej spożywać ją codziennie w niewielkich ilościach, w dowolnej formie ale najlepiej na surowo: 1/4 średniej cebuli dziennie działa profilaktycznie przed przeziębieniem (po czosnku odznacza się największą ilością związków bakterio- i wirusobójczych, jest bogata w cynk), pomoże uchronić się przed miażdżycą i zawałem, przy katarze cebulę upiec lub udusić z miodem, rozetrzeć na miazgę i zmieszać ze szklanką gorącego mleka, wypić przed snem; wraz z czosnkiem zapobiega tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych, przyczynia się do zapobiegania miażdżycy; cebulę zmacerowaną w białym winie poleca się starszym panom do zapobiegania chorobom gruczołu krokowego, a także leczniczo gdy już chorują; dezynfekuje rany, przyspiesza gojenie; okład na ranę – upieczoną cebulę obiera się z łuski, miażdży, nakłada na gazę i przykłada na chore miejsce.

    Dystrybutor: Eko Wital

    Kraj pochodzenia: Polska

    CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

    BEZGLUTENOWY: TAK

    BEZLAKTOZOWY: TAK

    WEGETARIAŃSKI: TAK

    Przepis

    Grillowane warzywa
    Grillowane warzywa

    Przepis pochodzi od Cristiny Catese, autorki książki „Italia. Amore mio".

    Przygotowanie: 5 min

    Gotowanie: 10 min

    Poziom: łatwy

    Składniki na 4 porcje:

    • 1 cukinia
    • 1 bakłażan
    • 1 papryka
    • 2 borowiki
    • 2 cebule
    • 1 pak choi
    • 4 gałązki rozmarynu
    • 4 gałązki tymianku
    • 4 gałązki mięty
    • 6 ząbków czosnku
    • oliwa z oliwek extra vergine
    • sól, pieprz

    Przygotowanie:

    Kroimy cukinię, bakłażan i grzyby w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Cebulę i paprykę kroimy na 4 części. Warzywa podsmażamy na patelni grillowej, kontrolując aby równomiernie się rumieniły. Podajemy razem z oliwą, solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem oraz ziołami.