Cebula żółta ekologiczna 1kg - BIO (PL)
Cebula ekologiczna jest bardzo cenna ale dość ciężko strawna; w postaci gotowanej, duszonej jest łatwiej przyswajalna; najlepiej spożywać ją codziennie w niewielkich ilościach, w dowolnej formie ale najlepiej na surowo: 1/4 średniej cebuli dziennie działa profilaktycznie przed przeziębieniem (po czosnku odznacza się największą ilością związków bakterio- i wirusobójczych, jest bogata w cynk), pomoże uchronić się przed miażdżycą i zawałem, przy katarze cebulę upiec lub udusić z miodem, rozetrzeć na miazgę i zmieszać ze szklanką gorącego mleka, wypić przed snem; wraz z czosnkiem zapobiega tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych, przyczynia się do zapobiegania miażdżycy; cebulę zmacerowaną w białym winie poleca się starszym panom do zapobiegania chorobom gruczołu krokowego, a także leczniczo gdy już chorują; dezynfekuje rany, przyspiesza gojenie; okład na ranę – upieczoną cebulę obiera się z łuski, miażdży, nakłada na gazę i przykłada na chore miejsce.
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Polska
CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664
BEZGLUTENOWY: TAK
BEZLAKTOZOWY: TAK
WEGETARIAŃSKI: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Tak |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Przepis
Smakuje niebiańsko zwłaszcza z odrobiną domowego majonezu chrzanowego.
SKŁADNIKI:
• 400 g marchewki
• 400 g korzenia pietruszki
• 1 pęczek natki pietruszki
• 1 cebula obrana
• 4-6 ząbków czosnku wyciśniętych przez praskę
• 6 łyżek ekologicznej kaszy manny
• 2 jajka od kur z wolnego wybiegu
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• ½ -1 łyżeczka przyprawy curry
• świeżo mielony czarny pieprz do smaku
• olej roślinny do smażenia
WYKONANIE
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Obraną marchewkę i korzeń pietruszki pokrój na kawałki, wstaw do piekarnika i upiecz do miękkości (zajmie to około 20-30 minut). Odstaw do ostudzenia. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C. Formę (klasyczną keksówkę) wysmaruj olejem. Umyj i drobno posiekaj natkę pietruszki. Drobno posiekaj cebulę i wraz z czosnkiem podsmaż na rumiano na oleju. Do robota kuchennego wrzuć upieczone warzywa, dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz pozostałe składniki z wyjątkiem natki pietruszki. Wszystko razem zmiksuj, ale niezbyt miałko. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku. Masę przełóż do foremki, wyrównaj, polej odrobiną oleju. Piecz przez 40-50 minut, aż pasztet apetycznie się zarumieni.
Przepis pochodzi z książki Agnieszki Maciąg "Dom pełen miłości".