WEGETARIAŃSKI BIO

*IMPORT Cebula ekologiczna (0,5kg) - BIO (i)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 281250???????
  • CEBULA – jest bardzo cenna ale dość ciężko strawna; w postaci gotowanej, duszonej jest łatwiej przyswajalna; najlepiej spożywać ją codziennie w niewielkich ilościach, w dowolnej formie ale najlepiej na surowo: 1/4 średniej cebuli dziennie działa profilaktycznie przed przeziębieniem (po czosnku odznacza się największą ilością związków bakterio- i wirusobójczych, jest bogata w cynk), pomoże uchronić się przed miażdżycą i zawałem, przy katarze cebulę upiec lub udusić z miodem, rozetrzeć na miazgę i zmieszać ze szklanką gorącego mleka, wypić przed snem; wraz z czosnkiem zapobiega tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych, przyczynia się do zapobiegania miażdżycy; cebulę zmacerowaną w białym winie poleca się starszym panom do zapobiegania chorobom gruczołu krokowego, a także leczniczo gdy już chorują; dezynfekuje rany, przyspiesza gojenie; okład na ranę – upieczoną cebulę obiera się z łuski, miażdży, nakłada na gazę i przykłada na chore miejsce.

    Przepis

    Wielkanocny pasztet z warzyw z natką pietruszki
    Wielkanocny pasztet z warzyw z natką pietruszki

    Smakuje niebiańsko zwłaszcza z odrobiną domowego majonezu chrzanowego.

     

    SKŁADNIKI:

    • 400 g marchewki

    • 400 g korzenia pietruszki

    • 1 pęczek natki pietruszki

    • 1 cebula obrana

    • 4-6 ząbków czosnku wyciśniętych przez praskę

    • 6 łyżek ekologicznej kaszy manny

    • 2 jajka od kur z wolnego wybiegu

    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

    • ½ -1 łyżeczka przyprawy curry

    • świeżo mielony czarny pieprz do smaku

    • olej roślinny do smażenia

    WYKONANIE

    Rozgrzej piekarnik do 190°C. Obraną marchewkę i korzeń pietruszki pokrój na kawałki, wstaw do piekarnika i upiecz do miękkości (zajmie to około 20-30 minut). Odstaw do ostudzenia. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C. Formę (klasyczną keksówkę) wysmaruj olejem. Umyj i drobno posiekaj natkę pietruszki. Drobno posiekaj cebulę i wraz z czosnkiem podsmaż na rumiano na oleju. Do robota kuchennego wrzuć upieczone warzywa, dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz pozostałe składniki z wyjątkiem natki pietruszki. Wszystko razem zmiksuj, ale niezbyt miałko. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku. Masę przełóż do foremki, wyrównaj, polej odrobiną oleju. Piecz przez 40-50 minut, aż pasztet apetycznie się zarumieni.

     

    Przepis pochodzi z książki Agnieszki Maciąg "Dom pełen miłości".