Cebula żółta ekologiczna 1kg - BIO (PL)
Cebula ekologiczna jest bardzo cenna ale dość ciężko strawna; w postaci gotowanej, duszonej jest łatwiej przyswajalna; najlepiej spożywać ją codziennie w niewielkich ilościach, w dowolnej formie ale najlepiej na surowo: 1/4 średniej cebuli dziennie działa profilaktycznie przed przeziębieniem (po czosnku odznacza się największą ilością związków bakterio- i wirusobójczych, jest bogata w cynk), pomoże uchronić się przed miażdżycą i zawałem, przy katarze cebulę upiec lub udusić z miodem, rozetrzeć na miazgę i zmieszać ze szklanką gorącego mleka, wypić przed snem; wraz z czosnkiem zapobiega tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych, przyczynia się do zapobiegania miażdżycy; cebulę zmacerowaną w białym winie poleca się starszym panom do zapobiegania chorobom gruczołu krokowego, a także leczniczo gdy już chorują; dezynfekuje rany, przyspiesza gojenie; okład na ranę – upieczoną cebulę obiera się z łuski, miażdży, nakłada na gazę i przykłada na chore miejsce.
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Polska
CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664
BEZGLUTENOWY: TAK
BEZLAKTOZOWY: TAK
WEGETARIAŃSKI: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Tak |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Przepis
Przepis pochodzi od Cristiny Catese, autorki książki „Italia. Amore mio".
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min
Poziom: łatwy
Składniki na 4 porcje:
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 papryka
- 2 borowiki
- 2 cebule
- 1 pak choi
- 4 gałązki rozmarynu
- 4 gałązki tymianku
- 4 gałązki mięty
- 6 ząbków czosnku
- oliwa z oliwek extra vergine
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kroimy cukinię, bakłażan i grzyby w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Cebulę i paprykę kroimy na 4 części. Warzywa podsmażamy na patelni grillowej, kontrolując aby równomiernie się rumieniły. Podajemy razem z oliwą, solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem oraz ziołami.