BIO

Cebula szalotka ekologiczna (na wagę) (1kg) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 283006???????

Cebula jest bardzo cenna, ale dość ciężkostrawna. w postaci gotowanej, duszonej jest łatwiej przyswajalna. Najlepiej spożywać ją codziennie w niewielkich ilościach, w dowolnej formie, choć najlepiej na surowo. 1/4 średniej cebuli dziennie działa profilaktycznie chroniąc przed przeziębieniem (po czosnku odznacza się największą ilością związków bakterio- i wirusobójczych, jest bogata w cynk). Pomoże też uchronić się przed miażdżycą i zawałem. Przy katarze cebulę upiec lub udusić z miodem, rozetrzeć na miazgę i zmieszać ze szklanką gorącego mleka, wypić przed snem; wraz z czosnkiem zapobiega tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Dezynfekuje rany, przyspiesza gojenie - stosuje się wówczas okład na ranę: upieczoną cebulę obiera się z łuski, miażdży, nakłada na gazę i przykłada na chore miejsce.

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Polska

 

CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

BEZGLUTENOWY: TAK

BEZLAKTOZOWY: TAK

WEGETARIAŃSKI: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Tak
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Tak

Przepis

Sałatka z rukoli i kapusty pak choi z kawałkami roślinnej ryby Novish
Sałatka z rukoli i kapusty pak choi z kawałkami roślinnej ryby Novish

Kolorowa i bardzo prosta do zrobienia sałatka z kawałkami roślinnej ryby od Novish.

Składniki (na 4 duże porcje):

  • Novish Kawałki w cieście 25g – BATTERED CHUNKS 50g
  • Rukola - 100g
  • Kapusta Pak Choi - 1szt.
  • Pomidorki koktajlowe - 100g
  • Świeży ogórek - 1szt.
  • Czerwona papryka - 1szt.
  • Czarne oliwki - 100g
  • Cebulka szalotka - 1-2 szt.
  • Pestki słonecznika- 60 g
  • Mała papryczka chili- 1 szt.

Sos winegret:

  • Delikatna oliwa z oliwek- 5 łyżek /można zastąpić dowolnym olejem z orzechów
  • Sok z pomarańczy- 2 łyżki
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Natka pietruszki
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu i soli

Przygotowanie sałatki:

Przygotuj roślinne kawałki ryby. Wybierz metodę, która Tobie najbardziej odpowiada; Smaż kawałki na oleju w temperaturze 175 °C przez 5 minut (głęboki olej/frytkownica) Podgrzej je na patelni w niewielkiej ilości oleju, smażąc na średnim ogniu przez 7 minut i regularnie obracając. Piecz je w piekarniku, nagrzanym do 200 °C przez 10 minut, obrócić po 5 minutach. Przygotuj sos winegret. Do zamykanego pojemnika (np. słoiczka) wlej składniki sosu, dodaj świeżo zmielony pieprz, drobno posiekaną natkę pietruszki i sól, zamknij pojemnik i chwilę energicznie potrząsaj zawartością, do uzyskania emulsji. Na suchej patelni podpraż pestki słonecznika przez parę minut. Uważaj, aby się nie spaliły, bo będą gorzkie. Umyj dokładnie pozostałe składniki sałatki. Kapustę Pak Choi i czerwoną paprykę pokrój na paski, pomidorki, ogórka i oliwki przekrój na mniejsze cząstki. Cebulkę szalotkę i papryczkę chili pokrój na krążki. W większym naczyniu wymieszaj składniki sałatki. Wierzch posyp podprażonymi pestkami słonecznika. Przed samym podaniem polej przygotowanym sosem. Podawaj z opieczonymi tostami.

 

Przepis pochodzi od dostawcy Novish.