WEGETARIAŃSKI BIO

CROC-CRAC Chałwa sezamowa z wanilią (50g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5902367410018
    Producent: CROC-CRAC
  • Chałwa to tradycyjny przysmak w krajach śródziemnomorskich, zachodniej Azji i na Bałkanach. Wyrabiana jest najczęściej z prażonego i przemielonego sezamu, ale również z maku, orzechów czy słonecznika, które są bogate jest w liczne mikroelementy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

    Chałwa sezamowa z wanilią BIO

    Masa netto: 250g

    Producent: BIOVERI

    Dystrybutor: Bio Planet

    Kraj pochodzenia: Polska

    Składniki: miazga sezamowa*, cukier trzcinowy*, syrop glukozowy*, olej rzepakowy*, wanillia sproszkowana*, białko w proszku* (jaja kurzego)

    * certyfikowany składnik ekologiczny

     

    Wartości odżywcze w 100g:

    Wartość energetyczna 2204 kJ / 528 kcal
    Tłuszcz: 31,8 g
    w tym kwasy nasycone: 4,9 g
    Węglowodany: 45,40 g
    w tym cukry:  25,5 g
    Białko: 13,0 g
    Sól: 0,02 g

     

    Alergeny: Produkt może zawierać orzeszki arachidowe, inne orzechy, mleko, soję.

    Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze od +4 do +20 stopnia C

     

    Produkt naturalny: TAK

    Produkt wegetariański: TAK

    Produkt wegański: NIE

    Bez glutenu w składnikach: TAK

    Bez cukru: NIE

    Bez barwników: TAK

    Bez konserwantów: TAK

    Bez jaj: NIE

    Bez orzechów: NIE

    Bez drożdży: TAK

     

     

    Przepis

    Mazurek chałwowo - porzeczkowy
    Mazurek chałwowo - porzeczkowy

    SKŁADNIKI: (średnica blaszki 25cm)  

    • 200g mąki gryczanej jasnej lub 150g mąki owsianej bezglutenowej
    • 50g mąki kukurydzianej
    • 50g skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szypta soli  
    • 50g tahini do ciasta + 2 łyżki tahini do bitej śmietany kokosowej
    • 70g syropu z agawy lub klonowego
    • 70g oleju słonecznikowego  
    • puszka kremu kokosowego schłodzonego w lodówce minimum 8h
    • 2 łyżeczki ksylitolu
    • 1 słoik dżemu porzeczkowego 100%
    • woda (opcjonalnie)

     

    Dodaj wszystkie

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Do miski wrzucamy mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, 50g tahini, olej i wybrany syrop. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Po umyciu rąk ciasto nie powinno się przyklejać do dłoni.  Rozgrzewamy piekarnik do 190 °C. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części. Na spód wykładamy 2/3 ciasta, a 1/3 oblepiamy boki do wysokości 2 cm. Nakłuwamy widelcem boki oraz spód i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Gęstą część kremu kokosowego wyjmujemy do suchego, wysokiego pojemnika, dodajemy pozostałe składniki i ubijamy około 1 minutę. Ponownie wkładamy do lodówki. Spód wystudzonego ciasta smarujemy dżemem i przykrywamy ubitym kremem kokosowym. Łyżką ubrudzoną w dżemie wyrównujemy powierzchnię ciasta. Należy wykonywać okrężne ruchy. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin. Przechowujemy w lodówce.

    Przepis Ewy Ługowskiej (Misy Mocy) z e-booka „Przepisy z Mocą”