BIO

CROC-CRAC Chałwa sezamowa z wanilią (50g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5902367410018
Producent: CROC-CRAC
Chałwa to tradycyjny przysmak w krajach śródziemnomorskich, zachodniej Azji i na Bałkanach. Wyrabiana jest najczęściej z prażonego i przemielonego sezamu, ale również z maku, orzechów czy słonecznika, które są bogate jest w liczne mikroelementy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

Chałwa sezamowa z wanilią BIO

Masa netto: 250g

Producent: BIOVERI

Dystrybutor: Bio Planet

Kraj pochodzenia: Polska

Składniki: miazga sezamowa*, cukier trzcinowy*, syrop glukozowy*, olej rzepakowy*, wanillia sproszkowana*, białko w proszku* (jaja kurzego)

* certyfikowany składnik ekologiczny

 

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna 2204 kJ / 528 kcal
Tłuszcz: 31,8 g
w tym kwasy nasycone: 4,9 g
Węglowodany: 45,40 g
w tym cukry:  25,5 g
Białko: 13,0 g
Sól: 0,02 g

 

Alergeny: Produkt może zawierać orzeszki arachidowe, inne orzechy, mleko, soję.

Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze od +4 do +20 stopnia C

 

Produkt naturalny: TAK

Produkt wegetariański: TAK

Produkt wegański: NIE

Bez glutenu w składnikach: TAK

Bez cukru: NIE

Bez barwników: TAK

Bez konserwantów: TAK

Bez jaj: NIE

Bez orzechów: NIE

Bez drożdży: TAK

 

 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Nie
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Mazurek chałwowo - porzeczkowy
Mazurek chałwowo - porzeczkowy

Mazurek to tradycyjne ciasto, które stanowi nieodłączny element polskiej kuchni. W tym przepisie, smak chałwy i porzeczek idealnie komponują się ze sobą, tworząc wyjątkowy smak, który zachwyci Twoje kubki smakowe. Mazurek jest również prosty do przygotowania i zdobienia, dzięki czemu można go dostosować do swoich upodobań smakowych i estetycznych.

SKŁADNIKI: (średnica blaszki 25cm)  

  • 200g mąki gryczanej jasnej lub 150g mąki owsianej bezglutenowej
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 50g skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szypta soli  
  • 50g tahini do ciasta + 2 łyżki tahini do bitej śmietany kokosowej
  • 70g syropu z agawy lub klonowego
  • 70g oleju słonecznikowego  
  • puszka kremu kokosowego schłodzonego w lodówce minimum 8h
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 1 słoik dżemu porzeczkowego 100%
  • woda (opcjonalnie)

 

Dodaj wszystkie

 

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wrzucamy mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, 50g tahini, olej i wybrany syrop. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Po umyciu rąk ciasto nie powinno się przyklejać do dłoni.  Rozgrzewamy piekarnik do 190 °C. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części. Na spód wykładamy 2/3 ciasta, a 1/3 oblepiamy boki do wysokości 2 cm. Nakłuwamy widelcem boki oraz spód i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Gęstą część kremu kokosowego wyjmujemy do suchego, wysokiego pojemnika, dodajemy pozostałe składniki i ubijamy około 1 minutę. Ponownie wkładamy do lodówki. Spód wystudzonego ciasta smarujemy dżemem i przykrywamy ubitym kremem kokosowym. Łyżką ubrudzoną w dżemie wyrównujemy powierzchnię ciasta. Należy wykonywać okrężne ruchy. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin. Przechowujemy w lodówce.

Przepis Ewy Ługowskiej (Misy Mocy) z e-booka „Przepisy z Mocą”