BIO

ORGANIC Chia ekologiczna - nasiona szałwii hiszpańskiej (200g) - BIO

Dodaj recenzję
Ekologiczna Chia zwana też szałwią hiszpańską może stanowić ciekawy dodatek do diety. Można dodawać całe lub zmielone nasiona do musli, jogurtów, sałatek oraz wypieków. Można je również namoczyć w wodzie lub soku i używać jako naturalny zagęszczacz np. do zup.

Chia - nasiona szałwii hiszpańskiej ekologiczne

Masa netto: 200g

Producent: Organic Farma Zdrowia; Konfekcjonowano przez: Eko-Wital Sp. z o.o. ul. Annopol 3; 03-236 Warszawa (PL-EKO-01)

Składniki: ekologiczna chia - nasiona szałwii hiszpańskiej
Możliwa obecność zbóż zawierających: gluten, orzeszki ziemne i innych orzechów oraz sezamu.

Pochodzenie: Argentyna

Wartość odżywcza w 100g produktu:

  • Wartość energetyczna: 451 kcal (1859 kJ)
  • Białko: 21g
  • Węglowodany: 4,9g
  • Tłuszcz: 31g

Certyfikacja: PL-EKO-01 rolnictwo spoza UE

Uwaga: dziennie spożycie nasion nie powinno przekraczać 15g (ok. 3 łyżeczki)

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

Przepis

Jaglanka z owocami na śniadanie
Jaglanka z owocami na śniadanie

SKŁADNIKI:

NA 4 PORCJE

  • 200 g ekologicznej kaszy jaglanej
  • 120 ml soku jabłkowego z ekologicznych jabłek
  • 3 szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżka posiekanych rodzynek
  • 1 banan do przybrania i owoce jagodowe
  • 1 łyżka nasion chia lub nasiona lnu brązowego

 

PRZYGOTOWANIE:

Opłukaną kaszę wsypać na gotujące się mleko z sokiem jabłkowym, zmniejszyć płomień, przykryć, gotować 25 minut na małym ogniu. Ugotowaną kaszę zmiksować z wiórkami i posiekanymi rodzynkami (można dodać jeszcze sok jabłkowy) oraz nasionami chia do uzyskania konsystencji kremu. Przybrać  pokrojonym drobno bananem i owocami jagodowymi.