BIO

TERRASANA Chleb esseński orkiszowy (400g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 8713576203516
Producent: TERRASANA

Chleb esseński z pszenicy orkisz.

Waga: 400g.

Producent: Terrasana, Holandia.

Skład: podkiełkowane ziarno pszenicy orkisz.

Pełne ziarno z najlepszego rodzaju ekologicznej pszenicy jest kleikowane przez 2-3 dni. Nastepnie jest zbierane i gotowane w niskiej temperaturze.

Chleb najlepiej smakuje pokrojony w kromki i lekko podpieczony.

Produkt rolnictwa ekologicznego pod kontrolą SKAL.

Produkt bez drożdży i konserwantów.

Wartość energetyczna w 100g: 184 kcal / 768 kJ.

Wartość odżywcza w 100g:
białko: 9,5g;
tłuszcze: 1,0g;
węglowodany: 49,7g.

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Domowy zakwas buraczany
Domowy zakwas buraczany
Zakwas buraczany z przepisu Katarzyny Bosackiej

SKŁADNIKI:

  • 2 kg buraków
  • liście laurowe
  • czosnek
  • ziele angielskie
  • goździki
  • cynamon
  • jałowiec
  • anyż
  • jabłko suszona
  • śliwka wędzona
  • 3 litry wody
  • skórka od chleba na prawdziwym zakwasie (niekoniecznie)

 

PRZYGOTOWANIE

Buraki szorujemy, kroimy w kawałki (nie musimy ich obierać). Wkładamy do garnka ceramicznego albo z kamionki. Dorzucamy przyprawy, pokrojone jabłko, śliwki, czosnek, chleb, zalewamy wodą, przykrywamy nie za szczelnie pokrywką i czekamy kilka dni. Po 3-4 dniach wyrzucamy skórkę i usuwamy biały nalot. Czekamy kolejne 2 dni. Po ok. 5 dniach zakwas jest gotowy. Przecedzamy go, wyławiamy przyprawy, które dokładamy do barszczu, solimy, pieprzymy, podgrzewamy, dodajemy łyżkę masła i barszcz gotowy!