WEGETARIAŃSKI BIO

TERRASANA Chleb esseński orkiszowy (400g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 8713576203516
    Producent: TERRASANA
  • Chleb esseński z pszenicy orkisz.

    Waga: 400g.

    Producent: Terrasana, Holandia.

    Skład: podkiełkowane ziarno pszenicy orkisz.

    Pełne ziarno z najlepszego rodzaju ekologicznej pszenicy jest kleikowane przez 2-3 dni. Nastepnie jest zbierane i gotowane w niskiej temperaturze.

    Chleb najlepiej smakuje pokrojony w kromki i lekko podpieczony.

    Produkt rolnictwa ekologicznego pod kontrolą SKAL.

    Produkt bez drożdży i konserwantów.

    Wartość energetyczna w 100g: 184 kcal / 768 kJ.

    Wartość odżywcza w 100g:
    białko: 9,5g;
    tłuszcze: 1,0g;
    węglowodany: 49,7g.

    Przepis

    Domowy zakwas buraczany
    Domowy zakwas buraczany
    Zakwas buraczany z przepisu Katarzyny Bosackiej

    SKŁADNIKI:

    • 2 kg buraków
    • liście laurowe
    • czosnek
    • ziele angielskie
    • goździki
    • cynamon
    • jałowiec
    • anyż
    • jabłko suszona
    • śliwka wędzona
    • 3 litry wody
    • skórka od chleba na prawdziwym zakwasie (niekoniecznie)

     

    PRZYGOTOWANIE

    Buraki szorujemy, kroimy w kawałki (nie musimy ich obierać). Wkładamy do garnka ceramicznego albo z kamionki. Dorzucamy przyprawy, pokrojone jabłko, śliwki, czosnek, chleb, zalewamy wodą, przykrywamy nie za szczelnie pokrywką i czekamy kilka dni. Po 3-4 dniach wyrzucamy skórkę i usuwamy biały nalot. Czekamy kolejne 2 dni. Po ok. 5 dniach zakwas jest gotowy. Przecedzamy go, wyławiamy przyprawy, które dokładamy do barszczu, solimy, pieprzymy, podgrzewamy, dodajemy łyżkę masła i barszcz gotowy!