Chleb esseński z pszenicy orkisz.
Waga: 400g.
Producent: Terrasana, Holandia.
Skład: podkiełkowane ziarno pszenicy orkisz.
Pełne ziarno z najlepszego rodzaju ekologicznej pszenicy jest kleikowane przez 2-3 dni. Nastepnie jest zbierane i gotowane w niskiej temperaturze.
Chleb najlepiej smakuje pokrojony w kromki i lekko podpieczony.
Produkt rolnictwa ekologicznego pod kontrolą SKAL.
Produkt bez drożdży i konserwantów.
Wartość energetyczna w 100g: 184 kcal / 768 kJ.
Wartość odżywcza w 100g:
białko: 9,5g;
tłuszcze: 1,0g;
węglowodany: 49,7g.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
SKŁADNIKI:
- 2 kg buraków
- liście laurowe
- czosnek
- ziele angielskie
- goździki
- cynamon
- jałowiec
- anyż
- jabłko suszona
- śliwka wędzona
- 3 litry wody
- skórka od chleba na prawdziwym zakwasie (niekoniecznie)
PRZYGOTOWANIE
Buraki szorujemy, kroimy w kawałki (nie musimy ich obierać). Wkładamy do garnka ceramicznego albo z kamionki. Dorzucamy przyprawy, pokrojone jabłko, śliwki, czosnek, chleb, zalewamy wodą, przykrywamy nie za szczelnie pokrywką i czekamy kilka dni. Po 3-4 dniach wyrzucamy skórkę i usuwamy biały nalot. Czekamy kolejne 2 dni. Po ok. 5 dniach zakwas jest gotowy. Przecedzamy go, wyławiamy przyprawy, które dokładamy do barszczu, solimy, pieprzymy, podgrzewamy, dodajemy łyżkę masła i barszcz gotowy!