BEZGLUTENOWE BIO

BIO-PIEKARNIA Chleb hruby sitkowy pszenny na zakwasie (750g) - BIO (dostawa do sklepu - wtorek po południu) (f)

Dodaj recenzję
Kod: 5907629369028
Co jest szczególnego w pieczywie Hruby? Całe ziarno pochodzi z polskich certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, potem jest ono mielone na kamiennych żarnach. Chleb Hruby przygotowany jest bez żadnych konserwantów, polepszaczy czy innych syntetycznych dodatków. Wyrabianie ciasta oraz formowanie bochenków odbywa się ręcznie. Wypiek odbywa się w kamiennym piecu, ogrzewanym opałem drzewnym. Po wypieku Hruby przez 24 godz. "dojrzewa". Staje się wtedy lekkostrawny i lepiej przyswajalny. W miarę przechowywania jego smak zmienia się z łagodnie kwaśnego po orzechowo słodkawy. Jest to efekt przemian zachodzących w pieczywie nie konserwowanym chemicznie. Chleby Hruby jest naturalnie twardym pieczywem, ponieważ w procesie wypieku nie stosujemy środków spulchniających ani polepszaczy chemicznych

Chleb hruby pszenno-żytni sitkowy- EKO

Chleb  „hruby”- określenie to oznacza chleb gruboziarnisty, z mąki z pełnego przemiału (wg „Encyklopedii staropolskiej” Zygmunta Glogera).  

Co jest szczególnego w tym pieczywie?
Całe ziarno pochodzi z polskich certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Potem, bezpośrednio przed wypiekiem, jest ono mielone na kamiennych żarnach.

HRUBY jest naturalnie twardym pieczywem, ponieważ w procesie wypieku nie stosuje się środków spulchniających ani polepszaczy chemicznych, czy innych syntetycznych dodatków. Wyrabianie ciasta oraz formowanie bochenków odbywa się ręcznie. Wypiek w kamiennym piecu, ogrzewanym opałem drzewnym.
Po wypieku Hruby prze 24 godz. "dojrzewa". Staje się wtedy lekkostrawny i lepiej przyswajalny.
W miarę przechowywania jego smak zmienia się z łagodnie kwaśnego po orzechowo słodkawy. Jest to efekt przemian zachodzących w pieczywie niekonserwowanym chemicznie.

Waga: ok. 600g (+/- 50g).
Producent: Bio-Piekarnia
Skład: pszenica- eko, żyto - eko, zaczyn z mąki pszennej - eko, woda, sól

Certyfikat: Produkt rolnictwa ekologicznego pod kontrolą AgroBIOTest
RE-07/2005/PL

Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po wyjęciu z folii i przechowywać w lnianej ściereczce.

 

Produkt naturalny: TAK 

Produkt wegetariański: TAK 

Produkt wegański: TAK 

Bez glutenu w składnikach: NIE

Bez laktozy: TAK 

Bez cukru: TAK 

Bez barwników: TAK 

Bez konserwantów: TAK 

Bez jaj: TAK 

Bez orzechów: TAK 

 

 

 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Nie
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie