BIO-PIEKARNIA Chleb hruby sitkowy pszenny na zakwasie (750g) - BIO (dostawa do sklepu - wtorek po południu) (f)
Chleb hruby pszenno-żytni sitkowy- EKO
Chleb „hruby”- określenie to oznacza chleb gruboziarnisty, z mąki z pełnego przemiału (wg „Encyklopedii staropolskiej” Zygmunta Glogera).
Co jest szczególnego w tym pieczywie?
Całe ziarno pochodzi z polskich certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Potem, bezpośrednio przed wypiekiem, jest ono mielone na kamiennych żarnach.
HRUBY jest naturalnie twardym pieczywem, ponieważ w procesie wypieku nie stosuje się środków spulchniających ani polepszaczy chemicznych, czy innych syntetycznych dodatków. Wyrabianie ciasta oraz formowanie bochenków odbywa się ręcznie. Wypiek w kamiennym piecu, ogrzewanym opałem drzewnym.
Po wypieku Hruby prze 24 godz. "dojrzewa". Staje się wtedy lekkostrawny i lepiej przyswajalny.
W miarę przechowywania jego smak zmienia się z łagodnie kwaśnego po orzechowo słodkawy. Jest to efekt przemian zachodzących w pieczywie niekonserwowanym chemicznie.
Waga: ok. 600g (+/- 50g).
Producent: Bio-Piekarnia
Skład: pszenica- eko, żyto - eko, zaczyn z mąki pszennej - eko, woda, sól
Certyfikat: Produkt rolnictwa ekologicznego pod kontrolą AgroBIOTest
RE-07/2005/PL
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po wyjęciu z folii i przechowywać w lnianej ściereczce.
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: NIE
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Nie |
Wegański: | Nie |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Nie |