Cukier trzcinowy BIO
Cukier trzcinowy zawojował przede wszystkim światowe kuchnie. Wydaje się być mniej słodki i mieć subtelniejszy smak niż zwykły biały cukier. Ma on też mniej kalorii niż cukier biały.
Masa netto: 500g
Producent: EKOWITAL
Skład: cukier trzcinowy*
*składnik pochodzący z rolnictwa ekologicznego
Możliwe alergeny: Może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów i sezamu.
Wartość odżywcza produktu na 100g:
Wartość energetyczna
(kJ/kcal): 1697 kJ/ 399 kcal
Białko (g): 0.1
Węglowodany (g): 99.6
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Produkt BIO: TAK
Produkt WEGETARIAŃSKI: TAK
Produkt WEGAŃSKI: TAK
Produkt NATURALNY: TAK
Przepis
SKŁADNIKI:
- 2 opakowania (po 9 g) suchych drożdży
- 150g cukru
- 5 żółtek
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki masła
- 20 ml wody różanej
- nadzienie: konfitura z róży
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuścić w 250 ml mleka ze szczyptą cukru i 3 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 10 minut. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, resztę mleka i wyrośniętą masę z drożdżami, wyrobić ciasto. Dodać roztopione masło, wodę różaną, wyrobić chwilę i odstawić do wyrośnięcia – podwojenia swojej objętości. Formować kulki nadziewając je konfturą. Odłożyć na deskęposmarowaną tłuszczem do ponownego wyrośnięcia. Smażyć na głębokim i gorącym tłuszczu.