



LECKERS Skórka pomarańczowa kandyzowana (100g) - BIO
Pyszna ekologiczna skórka pomarańczowa - nie tylko na świąteczną ucztę. Nadaje się do pieczenia, ale można też zastosować jako składnik musli bądź deserów.
Skórka pomarańczowa kandyzowana ekologiczna
Składniki: skórki z pomarańczy* 57%, syrop glukozowo-fruktozowy*, sok z cytryny*
*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych.
Masa netto: 100g
Pochodzenie składników: Niemcy
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 1332 kJ / 314kcal
Tłuszcz: 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0g
Węglowodany: 76,0 g
w tym cukry: 70,0 g
Białko: 0,0 g
Sól: 0,4 g
Certyfikacja: NL-BIO-01, Rolnictwo UE
Producent: BioTrek BmbH, Hinter dem Turm 31 D-55286 Wörrstadt
Dystrybutor: Eko-Wital Sp. z o.o., Ul.Annopol 3, 03-236 Warszawa, certyfikacja dystrybutora: PL-EKO-01
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Przepis z produktem: LECKERS Skórka pomarańczowa kandyzowana (100g) - BIO
Przepis pochodzi z książki Joanny Matyjek "Słodkie co nieco".
Składniki na 3 makowczyki:
Ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 100ml mleka
- 20g świeżych drożdży
- 3 żółtka
- 80g cukru
- 100g masła
- 6 łyżek konfitury pomarańczowej
Masa makowa:
- 2 szklanki maku
- olejek migdałowy lub esencja waniliowa
- 2 jajka
- miód – do smaku
- migdały, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa
Lukier:
- sok z pomarańczy
- cukier puder
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
Mak moczymy przez całą noc, odsączamy, mielimy 4 razy. Mieszamy z pozostałymi składnikami na masę makową, odstawiamy. Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże i trochę cukru, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Żółtka ucieramy na parze wraz z pozostałym cukrem. Masło rozpuszczamy w innym garnuszku. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej rozczyn drożdżowy, utarte żółtka. Wyrabiamy całość mikserem końcówką do ciasta. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło. Ciasto i masę makową dzielimy na trzy części.
Podsypujemy mąką stolnicę, wykładamy papierem do pieczenia, rozwałkowujemy na nim pierwszą porcję ciasta. Musi być dość cienkie. Na rozwałkowane ciasto nakładamy mniej więcej 2 łyżki konfitury z pomarańczy. Na konfiturę nakładamy porcję masy makowej. Posiłkując się papierem do pieczenia, zwijamy ciasto w rulonik (nie zwijamy papieru do środka). Tak zwinięta ciasto owijamy papierem do pieczenia. Podobnie robimy dwa kolejne makowczyki.
Ciasta układamy na blasze i pieczemy ok. 30 min w temperaturze 200 stopni.
Przygotowujemy lukier. Podgrzewamy sok pomarańczowy z cukrem. Powinien się rozpuścić. Po upieczeniu polewamy ciasto stygnącym lukrem i posypujemy cukrem pudrem.