BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI BIO

LECKERS Skórka pomarańczowa kandyzowana (100g) - BIO

Kod: 4013044110099
Producent: LECKERS

Pyszna ekologiczna skórka pomarańczowa - nie tylko na świąteczną ucztę. Nadaje się do pieczenia, ale można też zastosować jako składnik musli bądź deserów. 

Skórka pomarańczowa kandyzowana ekologiczna

Składniki: skórki z pomarańczy* 57%, syrop glukozowo-fruktozowy*, sok z cytryny*
*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych.

Masa netto: 100g

Pochodzenie składników: Niemcy

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna: 1332 kJ /  314kcal
Tłuszcz: 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0g
Węglowodany: 76,0 g
w tym cukry: 70,0 g
Białko: 0,0 g
Sól: 0,4 g

Certyfikacja: NL-BIO-01, Rolnictwo UE

Producent: BioTrek BmbH, Hinter dem Turm 31 D-55286 Wörrstadt

Dystrybutor: Eko-Wital Sp. z o.o., Ul.Annopol 3, 03-236 Warszawa, certyfikacja dystrybutora: PL-EKO-01

Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

Przepis z produktem: LECKERS Skórka pomarańczowa kandyzowana (100g) - BIO

Makowczyk
Makowczyk

Przepis pochodzi z książki Joanny Matyjek "Słodkie co nieco".

Składniki na 3 makowczyki:

Ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 100ml mleka
  • 20g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 80g cukru
  • 100g masła
  • 6 łyżek konfitury pomarańczowej

Masa makowa:

  • 2 szklanki maku
  • olejek migdałowy lub esencja waniliowa
  • 2 jajka
  • miód – do smaku
  • migdały, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa

Lukier:

  • sok z pomarańczy
  • cukier puder
  • papier do pieczenia

Przygotowanie:

Mak moczymy przez całą noc, odsączamy, mielimy 4 razy. Mieszamy z pozostałymi składnikami na masę makową, odstawiamy. Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże i trochę cukru, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Żółtka ucieramy na parze wraz z pozostałym cukrem. Masło rozpuszczamy w innym garnuszku. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej rozczyn drożdżowy, utarte żółtka. Wyrabiamy całość mikserem końcówką do ciasta. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło. Ciasto i masę makową dzielimy na trzy części.

Podsypujemy mąką stolnicę, wykładamy papierem do pieczenia, rozwałkowujemy na nim pierwszą porcję ciasta. Musi być dość cienkie. Na rozwałkowane ciasto nakładamy mniej więcej 2 łyżki konfitury z pomarańczy. Na konfiturę nakładamy porcję masy makowej. Posiłkując się papierem do pieczenia, zwijamy ciasto w rulonik (nie zwijamy papieru do środka). Tak zwinięta ciasto owijamy papierem do pieczenia. Podobnie robimy dwa kolejne makowczyki.

Ciasta układamy na blasze i pieczemy ok. 30 min w temperaturze 200 stopni.

Przygotowujemy lukier. Podgrzewamy sok pomarańczowy z cukrem. Powinien się rozpuścić. Po upieczeniu polewamy ciasto stygnącym lukrem i posypujemy cukrem pudrem.

Opinie o produktach i sklepie

Opinie o produktach i sklepie