LECKERS Skórka pomarańczowa kandyzowana (100g) - BIO
Pyszna ekologiczna skórka pomarańczowa - nie tylko na świąteczną ucztę. Nadaje się do pieczenia, ale można też zastosować jako składnik musli bądź deserów.
Skórka pomarańczowa kandyzowana ekologiczna
Składniki: skórki z pomarańczy* 57%, syrop glukozowo-fruktozowy*, sok z cytryny*
*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych.
Masa netto: 100g
Pochodzenie składników: Niemcy
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 1332 kJ / 314kcal
Tłuszcz: 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0g
Węglowodany: 76,0 g
w tym cukry: 70,0 g
Białko: 0,0 g
Sól: 0,4 g
Certyfikacja: NL-BIO-01, Rolnictwo UE
Producent: BioTrek BmbH, Hinter dem Turm 31 D-55286 Wörrstadt
Dystrybutor: Eko-Wital Sp. z o.o., Ul.Annopol 3, 03-236 Warszawa, certyfikacja dystrybutora: PL-EKO-01
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Przepis
Wilgotna puszysta, lekka jak piórko – taka powinna być idealna babka wielkanocna. Do jej pieczenia najlepiej użyć ekologicznej mąki, jajek od kur z wolnego wybiegu oraz naturalnego, dobrej jakości masła.
SKŁADNIKI:
- 200 g ekologicznej mąki pszennej, owsianej lub gryczanej (mąki można łączyć)
- 50 g ekologicznej mąki migdałowej
- 250 g naturalnego masła
- 1 szklanka cukru trzcinowego lub zdrowego słodzika (np. ksylitolu lub stewii)
- 4 jajka od kur z wolnego wybiegu
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- skórka starta z 1 dobrze wyszorowanej cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
- 3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3-4 łyżki rodzynek
- kilka kropli naturalnego ekstraktu migdałowego
- szczypta soli
- domowy lukier do dekoracji
WYKONANIE
Rozgrzej piekarnik do 180°C. W mikserze ubij białka dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Ostrożnie przełóż ją do innej miski. Utrzyj masło z żółtkami, a następnie dodaj słodzik, cukier z prawdziwą wanilią, sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny oraz 2-3 łyżki skórki pomarańczowej (resztę wykorzystasz później). Przesiej i wsyp oba rodzaje mąki, dodaj ekstrakt migdałowy i całość dokładnie wymieszaj.
Przepis pochodzi z książki Agnieszki Maciąg "Dom pełen miłości".