BIO

Cukinia ekologiczna 1kg - BIO (I)

Dodaj recenzję
Kod: 280431???????

Cukinia ekologiczna; należy do warzyw dyniowatych, najbardziej wartościowa jest wtedy gdy ma 15 do 25 cm długości i na końcu tkwi jeszcze okwiat, ma wtedy delikatną skórkę, której nie trzeba obierać. Można ją jeść na surowo – działa  doskonale na trawienie, na większość chorób wątroby, ogólnie dodatnio na cały przewód pokarmowy. Ma takie same wartości jak dynia – zawiera dużo witaminy A i sole mineralne.

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia:Włochy

CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

BEZGLUTENOWY: TAK

BEZLAKTOZOWY: TAK

WEGETARIAŃSKI: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Tak
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Tak

Przepis

Warzywa po prowansalsku z piekarnika
Warzywa po prowansalsku z piekarnika

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia wege bogata w białko. Ponad 85 rewolucyjnych przepisów na wegańskie dania pełne protein" Robin Robertson, Wydawnictwo Publicat, 2023.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 żółta cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 bakłażan, obrany i pokrojony w kostkę
  • 2–3 cukinie, pokrojone w kostkę
  • 1 duża czerwona papryka, wypestkowana i pokrojona w kostkę
  • 1 duża żółta papryka, wypestkowana i pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, grubo posiekane
  • 1 puszka (ok. 400 g) pomidorów krojonych w soku pomidorowym (najlepiej pieczonych)
  • 1 i 1/2 szklanki (266 g) białej fasoli (np. cannellini), ugotowanej lub z puszki, odsączonej i przepłukanej
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej + więcej (w razie potrzeby)
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • ugotowany makaron, ryż lub kasza, do podania
  • 2 łyżki (8 g) posiekanej natki pietruszki

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Wyłóż 2 duże blachy papierem do pieczenia lub spryskaj olejem w sprayu.

2. Wyłóż na nie pokrojone warzywa – cebulę, bakłażana, cukinię, paprykę i czosnek. Powinny tworzyć jedną warstwę. Spryskaj je olejem w sprayu, dopraw solą i pieprzem. Piecz ok. 15 minut. Wyjmij z piekarnika, dorzuć pomidory z puszki oraz fasolę, wymieszaj, posyp majerankiem i tymiankiem. W razie potrzeby dodaj więcej soli i pieprzu. Ponownie wstaw blachę do piekarnika i dopiekaj jeszcze 10–15 minut, aż warzywa staną się miękkie i soczyste.

3. Skosztuj i ewentualnie dopraw do smaku. Podawaj na ciepło z dowolnym makronem, ryżem lub wybraną kaszą, posypane natką pietruszki.

Wartość odżywcza w 1 porcji (bez makaronu, ryżu czy kaszy): 200 kcal,

11 g białka, 1 g tłuszczu, 40 g węglowodanów,

11 g cukru, 12 g błonnika