WEGETARIAŃSKI BIO

*IMPORT Cukinia ekologiczna [na wagę] (1kg) - BIO (i) (f)

  • (4 Opinii) Dodaj recenzję
  • Kod: 280431???????
    Producent: IMPORT EKO-WITAL
  • CUKINIA EKOLOGICZNA

    Należy do dyniowatych, najbardziej wartościowa jest wtedy gdy ma 15 do 25 cm długości i na końcu tkwi jeszcze okwiat, ma wtedy delikatną skórkę, której nie trzeba obierać można ja jeść na surowo – działają doskonale na trawienie, na większość chorób wątroby, ogólnie dodatnio na cały przewód pokarmowy. Ma takie same wartości jak dynia – zawiera dużo witaminy A i sole mineralne.

    PRODUKT NA WAGĘ

    Dystrybutor: Eko-Wital

    Kraj pochodzenia: Włochy

     

    Przepis

    Szaszłyki z kurczaka i brzoskwini z sosem borówkowym
    Szaszłyki z kurczaka i brzoskwini z sosem borówkowym

    SKŁADNIKI:

    350 g piersi z kurczaka

    1 papryka

    1 cukinia

    2 duże brzoskwinie

    1 czerwona cebula

    50 ml oliwy

    sól

    pieprz

    ½ łyżeczki płatków chili

    1 gałązka rozmarynu

    SOS BORÓWKOWY:

    200 g borówek

    1 mała czerwona cebula

    2 ząbki czosnku

    2 cm imbiru

    2 łyżki miodu

    1 łyżka koncentratu pomidorowego

    1 łyżeczka sosu sojowego

    ½ łyżeczki octu

    ½ łyżeczki płatków chili

    30 ml oleju

    sól

    pieprz

     

     

     

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek. Paprykę, cukinię, brzoskwinię oraz kurczaka kroimy w dużą kostkę. Doprawiamy oliwą, solą, pieprzem i płatkami chili. Dodajemy posiekany rozmaryn. Zostawiamy do zamarynowania na co najmniej 30 minut. Nabijamy składniki szaszłyków na patyczki. Grillujemy na rozgrzanym grillu przez 4 minuty z każdej strony. Czosnek, imbir oraz czerwoną cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Dodajemy pozostałe składniki. Borówki rozgniatamy widelcem. Całość gotujemy około 5 minut, do uzyskania gęstej konsystencji. Szaszłyki podajemy z sosem i szczypiorkiem.