Cząber Dary Natury BIO
Zastosowanie:
Poleca się głównie jako dodatek do potraw z fasoli i innych roślin strączkowych.
Przyprawia się nim też zupy jarzynowe, kiełbasy, wieprzowinę, baraninę, cielęcinę.
Niewielką ilość cząbru dodaje się też do mizerii i sosów sałatkowych.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Aromatyczna zupa przygotowana na bazie soczewicy, pomidorów, papryki, mleczka kokosowego i mieszanki przypraw z całego świata.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka soczewicy żółtej
- 6 szklanek wywaru warzywnego
- 6 łyżek kaszy krakowskiej
- ½ łyżeczki cząbru,
- ½ łyżeczki majeranku,
- ½ kuminu
- sól – do smaku
- oliwa extra vergine
WYWAR:
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 por
- 1 cebula,
- liść laurowy,
- ziele angielskie
PRZYGOTOWANIE:
Opłukać soczewicę, ugotować do miękkości (ok.30 minut) z kuminem, połączyć z wywarem, posolić. Dodać kaszę krakowską, gotować razem ok. 15 minut, dodać pozostałe przyprawy i oliwę.
Produkty: SOCZEWICA ŻÓŁTA OFZ, SONNENTOR: KUMIN, , SÓL HIMALAJSKA, CZĄBER, MAJERANEK – DARY NATURY, OLIWA np. LEVANTE, KASZA KRAKOWSKA (SYMBIO albo BIO PLANET).