Czarnuszka - BIO
Waga: 50g.
Producent: Dary Natury.
Zastosowanie:
Aromatyczna przyprawa do pieczywa.
Jedna z najstarszych przypraw poprawiająca trawienie oraz przeciwdziałająca nadmiernej fermentacji jelitowej.
Dodaje się do konserwowania ogórków w celu zachowania ich jędrności.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
SKŁADNIKI:
Czas przygotowania: 40 min ; 2 bochenki
- 2,5 szklanki letniej wody
- 1 kg mąki żytniej razowej Organic
- 3 dag drożdży zakwas – pierwszy raz dodajesz suchy zakwas z torebki (potem zostawiasz sobie w lodówce odrobinę ciasta i przy pieczeniu następnego chleba dodajesz kawałek tego ciasta)
- czarnuszka (albo kminek, jak kto woli)
- łyżeczka soli morskiej
PRZYGOTOWANIE:
Mieszasz składniki w misce – wsyp mąkę (przesiej ją na wszelki wypadek), wlej trochę wody, wkrusz drożdże, jak się zapienią, dolej resztę wody, sól, przyprawę i dokładnie wymieszaj, a potem wyrób dłonią. Miskę okryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu – ciasto powinno rosnąć ok. 2–3 godzin. Może dłużej, tylko trzeba podźgać czasem widelcem, żeby nie wyleciało z miski. Blachy smarujesz oliwą, wlewasz masę do 2/3 wysokości blachy, obsypujesz czarnuszką, wstawiasz do nagrzanego piekarnika ok. 180 stopni i pieczesz od dołu ok. 1–1.15 h. Sprawdź po godzince, żeby nie przypalić, piekarniki są różne.