JULEKO Czarny czosnek (200g) - BIO
Czarny czosnek JULEKO uzyskuje się ze świeżego ekologicznego czosnku poddanego procesowi fermentacji, bez udziału bakterii i drożdży. W rezultacie powstaje produkt koloru czarnego o słodkim smaku, podkreślonym lekką nutą korzenia lukrecji. Nasz czarny czosnek nie posiada zapachu ani smaku charakterystycznego dla czosnku świeżego. Można zatem jeść go np. rano i iść do pracy. Smakuje także dzieciom, a naturalny proces fermentacji powoduje że jest łagodny i nie obciąża trawienia.
Jego słodki smak przypisywany jest obróbce cieplnej allicyny (związek odpowiedzialny za charakterystyczny smak czosnku) zawartej w związkach o właściwościach antyoksydacyjnych, rozpuszczalnych w wodzie, m.in. np. S-alliocysteinie (SAC) czy tetrahydro-B-karbonylom.
Popularność czarnego czosnku, jako składnika bardzo często używanego w kuchni wysublimowanej, tak ostatnio docenianej na Zachodzie, wzrosła w ostatnich latach. Jednakże, czarny czosnek jest produktem znanym od lat, przede wszystkim w Japonii czy Korei. Powszechnie znane prozdrowotne właściwości czarnego czosnku są związane z bogatą zawartością naturalnych antyoksydantów.
Czarny Czosnek to wspaniałe uzupełnienie regularnej i bogatej w składniki odżywcze diety – jest naturalnym energetykiem. Zalecamy, spożywanie od 1 do 3 ząbków dziennie, najlepiej rano – przed i po śniadaniu. Należy go unikać w okolicach wieczornych i przed pójściem spać, ponieważ ma działanie pobudzające. Można go jeść na surowo lub jako dodatek do przyrządzanych potraw. Ząbki czarnego czosnku są polecane zarówno najmłodszym, jak i seniorom. Dzięki swym właściwościom czarny czosnek dostarcza do organizmu cenne składniki, w tym szereg aminokwasów oraz przeciwutleniaczy. Główek i ząbków czarnego czosnku nie powinny spożywać osoby uczulone na składniki zawarte w produkcie (głównie allinazę).W smaku jest przepyszny – ma nieco słodkawy smak, który przypomina suszona śliwkę. Zaskakujący powinien być fakt, że NIE POSIADA czosnkowego, dość drażniącego aromatu. Z łatwością się trawi, dlatego też pozbawiony jest nieprzyjemnego efektu, w postaci nieświeżego oddechu. Czarny Czosnek nie ma efektów ubocznych, jednak jeśli zażywasz inne lekarstwa, zalecamy skonsultować się z lekarzem przed jego spożyciem.
Zastosowanie czarnego czosnku w kuchni jest bardzo szerokie. Można go smarować na pieczywie, dodawać do sałatek, farszów, deski serów i wielu innych potraw. Znakomicie komponuje się z produktami kuchni azjatyckiej (zwłaszcza sezamem i kolendrą), ale dobrze odnajduje się również jako dodatek do mięs oraz owoców morza. Czarne ząbki JULEKO z ekologicznych upraw świetnie łączą się z produktami, które tylko pozornie tworzą niepasujące do siebie połączenie – czekolada z ich dodatkiem zyskuje niesamowity smak, a całe główki są używane do przygotowywania pysznych deserów. Zainteresowani powinni być także sportowcy – zdaniem specjalistów ząbek dodany do napoju lub koktajlu znakomicie poprawia wydajność, a także dodaje energii. Na naszym blogu znajdziesz wiele przepisów z zastosowaniem czarnego czosnku.
Masa netto: 200g
Producent: JULEKO
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Składniki: 100% czosnek ekologiczny
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1103 kJ/ 260 kcal
Węglowodany (g): 54,1
- w tym cukry (g): 12
Tłuszcz (g): 0
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0
Błonnik (g): 0
Białko (g): 10
Sól (g): 0,04
Alergeny: brak
Możliwe alergeny: brak
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchm miejscu.
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK