WEGETARIAŃSKI BIO

Czosnek ekologiczny (100g) - BIO (I)

Dodaj recenzję
Kod: 282520???????

Czosnek należy do najstarszych roślin uprawnych , jest ceniony za niezwykłe właściwości lecznicze i dietetyczne. Czosnek pospolity Allium sativum ma właściwości dezynfekujące, odkaża drogi oddechowe, przeciwdziała miażdżycy naczyń krwionośnych i nadciśnieniu, zapobiega lub opóźnia rozwój wielu chorób zwyrodnieniowych wieku podeszłego (nalewka z czosnku). Zawiera znaczne ilości glikozydów o działaniu antybiotycznym.

UWAGA! Produkt zmiennowagowy. Ostateczna cena zależna jest od rzeczywistej wagi produktu i kalkulowana jest na etapie wystawiania paragonu.

W gospodarstwach ekologicznych: - zamiast sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin stosuje się naturalne metody - zwierzęta hodowane są w dobrych warunkach – jedzą tylko naturalne pożywienie i dużo przebywają na świeżym powietrzu. Bardzo często do hodowli używa się starych ras zwierząt - nie degraduje się gleby tylko utrzymuje się ją w dobrym stanie - nie uprawia się genetycznie modyfikowanych roślin - zachowane są zadrzewienia śródpolne, oczka wodne, miedze - uprawa ziemi, pielęgnacja roślin i zwierząt wymaga większego nakładu pracy dzięki czemu w gospodarstwie znajduje zatrudnienie więcej osób

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Hiszpania

CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

BEZGLUTENOWY: TAK

BEZLAKTOZOWY: TAK

WEGETARIAŃSKI: TAK

 

Przepis

Bułeczki z farszem z ciecierzycy, z marchewką i sosem jogurtowym
Bułeczki z farszem z ciecierzycy, z marchewką i sosem jogurtowym

Pyszne, chrupiące bułeczki z aromatycznym naleśnikowym farszem z ciecierzycy na długo zachowają  świeżość. Są pyszne,  pożywne i smakują najmłodszym. Idealne na drugie śniadanie do szkoły oraz na nadchodzące imprezy karnawałowe.

SKŁADNIKI:

  • 4 bułeczki pełnoziarniste z ziarenkami
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 25 g skrobi kukurydzianej
  • 170 ml wody
  • 180 g małych cukinii
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1⁄4 łyżeczki kurkumy
  • 3 łodyżki majeranku
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól i pieprz

Do sosu jogurtowego

  • 200 g jogurtu sojowego
  • 2 łodyżki mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • sól

Do marchewek

  • 2 duże marchewki
  • 1 szalotka
  • 7 zielonych oliwek bez pestek
  • 1 łyżka marynowanych kaparów
  • 5 łodyżek tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • ocet balsamiczny
  • sól

                          

PRZYGOTOWANIE:

Na sitko wyłożone cienkim płócienkiem wylać jogurt tak, aby odciekł i stał się gęściejszy (jeśli jest bardzo gorąco, lepiej wstawić go na ten czas do lodówki). W misce wymieszać mąkę i skrobię z dużą szczyptą pieprzu, kurkumą i ½ łyżeczki soli. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać łyżką tak, aby uzyskać ciasto naleśnikowe (raczej płynne). Odstawić przynajmniej na 2 godziny. Posiekać szalotkę z oliwkami i kaparami, wyłożyć na patelnię z oliwą i tymiankiem. Podsmażyć przez 5 minut, następnie dodać marchewki pokrojone w słupki (0,5 x 4 cm), doprawić solą i smażyć jeszcze 5 minut. Zdjąć z ognia i doprawić octem. Jogurt wlać do miseczki, posolić i dodać posiekaną miętę, pokrojony na plasterki ząbek czosnku i oliwę: wymieszać. Cukinie pokroić na zapałki i poddusić przez 7–8 minut z ząbkiem czosnku, solą i 2 łyżkami oliwy. Po zdjęciu z ognia doprawić listkami majeranku. Wrócić do ciasta naleśnikowego: wymieszać je z proszkiem do pieczenia, dodać uduszone cukinie. Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy; kiedy się rozgrzeje, wy lewać małe placki z ciasta naleśnikowego. Smażyć po 5 minut z każdej strony, do wyczerpania ciasta. Bułeczki rozkroić, posmarować sosem jogurtowym, położyć smażone placuszki z cukinią i marchewkę, nakryć górnymi połówkami.    

* Przepisy pochodzą z książek Rosselli Venezia i Gabili Gerardi „Free. Gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru” oraz „Free. Słodkości bez glutenu, mleka, jajek, cukru”.